Kojović usporedio Dodika i likove iz Enciklopedije beščašća

Vijesti 20. mar 201621:30 > 21:37
N1

"Od momenta kada sam pročitao vijest da je Milorad Dodik svečano otvorio studentski dom nazvan Radovan Karadžić osjećam potrebu da javno reagujem , ali riječi me, za razliku od inače, izdaju", napisao je Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke, na svom Facebook profilu.

Njegov komentar prenosimo u cjelosti:

Kada negiranjem vrijeđa žrtve genocida u Srebrenica, kada ustvrdi da ne postoje bosanski Srbi ili se kabadahijski ponaša prema novinarima, moja inspiracija za reakciju je spontana i dovoljno je da zapišem ono sto mislim. Ali šta, smisleno, reći na njegov današnji potez?

Njegov postupak je usporediv jedino sa postupcima likova u Borgesovoj “Enciklopediji beščašća” – što nije jednostavno postići iako se običnim budalama i zlikovcima tako na prvi pogled možda čini.

Naime, da bi se neko našao u poznatoj Borgesovoj selekciji morao je osim psihopatološke dijagnoze koja onemogućava pacijenta da razlikuje dobro od zla i stvarnost od slika i glasova u svojoj glavi demonstrirati zlo i beskrupuloznost na izuzetno brutalan i tvrdoglav način.

Jedini razlog zbog kojeg se Dodik ne nalazi u toj enciklopediji tamne i sramne strane ljudskog roda je činjenica da je autor, nažalost, umro 1986 godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.