Priča jedinog preživjelog potomka Salaharevića u Vlasenici

Vijesti 23. mar 201617:03 > 19:26
N1

Edin Salaharević bio je poznati jugoslovenski košarkaš sa briljantnom karijerom koju je prekinuo rat u Vlasenici. Završio je u logoru Sušica, a kosti su mu pronađene u nekoliko grobnica. Ukopan je na vlaseničkom mezarju Rakita.

Nedim Salaharević jedini je preživjeli muški potomak ove familije iz Vlasenice. Oca i brata, poznatog jugoslovenskog košarkaša Edina Salaharevića, zadnji put je vidio na kapiji logora Sušica 13. septembra 1992. godine. Slika je svježa i danas. Majka je klečala, otac plakao. 14-godišnji Nedim nije htio iz zagrljaja pustiti tada 19-godišnjeg brata Edina.

“Aludirajući da će se ti zlikovci, inače, koji su bili svi Edini jarani, koji su s njim igrali u lokalnom klubu ili bili školski drugovi, da će se sažaliti bar na moj zagrljaj. Govorio sam: nemojte me od brata odvajati. Međutim, ništa. Rastavili su nas automatskim puškama”, priča za N1 Nedim Salaharević, brat Edina Salaharevića.

Samo par mjeseci prije, Edin Salaharević je sa Slobodom Ditom osvojio Juniorsko prvenstvo Jugoslavije i bio je jedan od najperspektivnijih evropskih košarkaša. S reprezentacijom trebao je ići u Poljsku, a prije toga svratio je kući. Uslijedilo je zauzimanje Vlasenice od strane Novosadskog korpusa i paravojnih formacija. Pokušali su se sakriti, ali bezuspješno.

Onda smo otišli, izašli iz kuće, sakrili se tu u prvu susjednu avliju u veliko grmlje. Vidjeli smo tu vojnike koji su ulazili u našu kuću i vidjeli da nema nikoga. Izašli su našu avliju i uz par rafala rekli da nijedan Salaharević neće ostati živ“, dodaje Nedim.

Presuda Radovanu Karadžiću, kakva god bila, Nedimu i njegovoj majci, kako sam kaže, ne može izbrisati traume i vratiti porodicu.

Presuda ne može zaustaviti suzu moje majke, ni bol. Što se tiče oprosta, ja u Vlasenici nikome ne mogu oprostiti“, govori Nedim Salaharević.

Nedim je pronašao i ukopao brata, a za ocem još traga. Za ova ubistva osuđen je Predrag Bastah na 22 godine zatvora, protiv kojeg je Nedim svjedočio.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.