Trifunović za N1: Narod još nije svjestan strahote rata

Vijesti 24. mar 201608:57 > 09:07
N1

Gost jutarnjeg programa Novi Dan na N1 televiziji bio je Aleksandar Trifunović, urednik portala BUKA i politički analitičar koji je govorio o današnjoj presudi Radovanu Karadžiću.

U BiH se ništa ne mijenja od početka devedesetih. Iste partije su i danas na vlasti. Vrtimo se u krug. Sama činjenica kada gledate naše medije, naše društvo i razgovore među ljudima; mi imamo isključivo ratne teme”, smatra Trifunović.

Dodao je da presuda, kakva god bila, neće promijeniti ništa među ljudima.

Presuda kakva god bila neće promijeniti ništa među ljudima. BiH nema kapaciteta za unutarnje teritorijalne prekompozicije. Sav bijes ili oduševljenje će nositi sam narod. Kod nas je titula da vas haški sud optuži i smatra se namjerom da budete presuđeni i svi su dočekani kao heroji. S te strane, narod ne shvata šta se desilo i strahotu rata“.

Trifunović je kazao da ne postoji interes kako je toliki broj civila izgubio živote devedesetih.

Nema interesa da se zapita kako je toliko civila izgubilo živote. U BiH ćemo imati zakucana monolitna stava. Karadžić je bio najmoćniji političar u RS, ali specifična je situacija što se tiče Banjaluke jer je krajem rata BL jasno rekla: ‘NE’ Karadžićevoj politici. Na repu toga je došao Dodik“, ističe Trifunović.

Još je kazao da se nikada neće desiti niti pokušaj da se događaju počnu tumačiti na pravi način.

Ova presuda će biti upotrebljiva na svim stranama. Dodik je postao moćan kritikujući Karadžića, a danas kada mu je nestalo argumenata ga hvali. Pokušaj da se događaji počnu tumačiti se neće desiti, kakva god presuda bila“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.