Bivši sudija ICTY: Presuda Karadžiću kulminacija rada suda

Vijesti 24. mar 201611:47 > 11:51
Screenshot

Presuda Radovanu Karadžiću jedna je od top tema i u svijetu. Njemački Deutche Welle je razgovarao sa jednim od sudija koji su radili u haškom sudu na slučajevima ratnih zločina.

Bivši sudija apelacionog suda haškog tribunala Wolfgang Schomburg za njemački medij kazao je kako je jako neizvjestan ishod slučaja Karadžić, ali i kako će on, bez obzira na ishod imati historijski značaj.

“Nakon šest dugih godina jako je teško prognozirati kakva će biti presuda. Ali će to sasvim izvjesno biti kulminacija rada tribunala”, rekao je Schomberg za DW.

Schomburg vjeruje da će presuda Karadžiću u svakom slučaju postaviti nova mjerila u međunarodnom pravu, ali se nada da će buduća suđenja teći znatno brže, budući da je ono Karadžićevo trajalo izuzetno dugo zbog obima materijala, i pogrešno odabranog pravnog sistema.

“Od samog starta, korišten je pogrešan sistem, onaj Anglo-američki. Žrtve i njihove porodice jedva da su razumijevali šta se to događa u Hagu, što je dodatno usporilo proces suđenja”, kazao je Schomberg.

Njemački sudija vjeruje da, bez obzira na presudu, sud u Haagu radi dobar posao.

“To je odličan posao, s obzirom na okolnosti. Nikada u historiji čovječanstva nije rađeno na sličan način, osim možda suđenja u Nuremburgu. Međutim, kada su u pitanju sami optuženi, kada sam ja radio bilo je 163 optuženika koji su uhapšeni i dovedeni na suđenje. To je dosta veliki broj”, komentarisao je.

Schomberg prognozira da će Radovan Karadžić u svakom slučaju uložiti žalbu ukoliko bude osuđen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.