FOTO| Kako su svjetski mediji pisali o presudi Karadžiću

N1

Svi svjetski relevantni mediji izvjestili su o današnjoj presudi Radovanu Karadžiću koji je prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Pogledajte naslovnice svjetskih portala koji su Karadžića opisali kao “koljača iz Bosne” koji je proglašen krivim i za to osuđen na 40 godina zatvora.

Radovan Karadžić proglašen krivi, kazna 40 godina“, “Karadžić u zatvoru zbog genocida u Bosni“, “Bivši lider bosanskih Srba kriv za genocid u Srebrenici“, “Pravda konačno zadovoljena: Karadžić kriv za genocid u kojem je ubijeno više od 8.000 osoba“… samo su neki od naslova američkih, britanskih, francuskih, italijanskih, njemačkih, švedskih, slovenačkih medija.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Karadžić je osuđen za genocid, progon kao zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistvo, ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, deportaciju, nehumana djela i prisilno premještanje, širenje terora, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

Podsjećamo, suđenje Karadžiću je počelo u oktobru 2009. godine, a tokom postupka saslušano je preko 500 svjedoka.

Pred Haškim tribunalom je optuženo ukupno 161 osoba, a preko 75 su bili pripadnici vojnih, policijskih ili paravojnih jedinica Republike Srpske.

Uz predstavnike udruženja žrtava, izricanju presude prisustvovalo je više od 200 novinarskih ekipa iz regije i svijeta, 50 diplomatskih delegacija i 100 istraživača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.