Pogledajte šta o presudi Karadžiću kažu Majke Srebrenice

Vijesti 24. mar 201619:11 > 19:17
ICTY

Bivši predsjednik i prvi lider Republike Srpske osuđen je na 40 godina zatvora pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a presudu su komentarisale i predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović i potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Kada Hotić.

Zaista sam očekivala jednu spektakularnu, jednu najozbiljniju presudu. Sudilo se čovjeku koji je bio nadređen u BiH nad svim Srbima u Bosni koji su bili – i kao vojni rukovođa i kao državni rukovođa bosanskih Srba i da mu se danas sudi kao jednom običnom vojniku koji je prekardašio malo u zločinu. Mislila sam da će mu se osuditi za genocid po svim tačkama optužbe, a zaista je izvršio genocid, ne da je on izvršavao, on je davao naredbu. Kao što se genocid ne dešava pojedinačno ni spontano, neplanirano, to se radi sistemski i organizovano“, komentarisala je Mehmedović.

Nije zadovoljavajuća presuda. Mi smo ogorčeni na sva dešavanja i mi znamo da je to jedan arhitekta, jedan ideolog, jedan kreator svega toga zajedno sa Srbijom, sa vrhom Srbije, sa Miloševićem, sa svim onim koji su radili na tom projektu kako će uništiti jedan narod s jednoga prostora. Mi smo ogorčeni“, kazala je o presudi Radovanu Karadžiću Hotić.

Karadžić je proglašen krivim u 10 od 11 tačaka optužnice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine, uključujući i tačku koja podrazumijeva krivicu za genocid u Srebrenici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.