Ramić: Izostala univerzalna poruka presude

Vijesti 25. mar 201609:05 > 09:08
Snapshot YouTube

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) Emir Ramić, komentirajući presudu Radovanu Karadžiću, ocijenio je da je "političkim kompromisom Pretresnog vijeća" izostala ključna, univerzalna i civilizacijska poruka presude da obeshrabri sve buduće planere i izvršioce genocida da ne mogu činiti zlo i da neće ostati nekažnjeni.

“Nažalost, donošenjem takve presude pravda nije zadovoljena”, smatra Ramić, saopćeno je iz IGK-a.

Ističe da je Karadžić u hijerarhiji ratne garniture političko-vojnog vrha Republike Srpske najviše rangirani funkcioner koji je osuđen za genocid u Srebrenici. Nažalost, nije za genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te u IGK-u očekuju da će Haško tužilaštvo uložiti žalbu i da će drugostepenom presudom biti osuđen i za taj zločin.

Ramić naglašava da sva raspoloživa, valjana i pouzdana dokumenta, a prije svega, empirijski izvori podataka, potvrđuju i dokazuju da je genocid izvršen u svim okupiranim mjestima, gradovima u opsadi i sigurnim zonama Ujedinjenih nacija, za što je kriv Radovan Karadžić.

Izricanjem takve presude ispunilo bi se očekivanja žrtava genocida, zadovoljilo pravdu i poslalo jasnu poruku svima na planeti Zemlji da će, u slučaju planiranja, pripreme, organizovanja i izvršenja genocida, uslijediti pravedna kazna“, poručio je Ramić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.