Podrška i osude: Reakcije na hapšenje Hartmann

Vijesti 25. mar 201617:37 > 19:18
Florence Hartmann

Stižu brojne osude nakon jučerašnjeg hapšenja Florence Hartmann, bivše glasnogovornice glavne tužiteljice Haškog Tribunala, a u Sarajevu je pokrenuta i peticija za njeno oslobađanje.

Pretresno vijeće suda je u septembru 2009. godine Hartmann proglasilo krivom zbog toga što je svjesno ometala sprovođenje pravde time što je, u knjizi objavljenoj 2007. i članku objavljenom 2008. objelodanila informacije svjesno se oglušujući o nalog Žalbenog vijeća. Hartmann je izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000 eura koju 19. jula 2011. potvrdilo Pretresnog vijeća, ali je 16. novembra 2011. godine preinačilo u zatvorsku kaznu.

Nisam služila sedam dana, jer sudije koji su mi sudili su se plašili skandala da me vode u sudnicu“, kazala je Hartmann gostujući u emisiji Pressing na televiziji N1.

Hapšenje Florence Hartman je izazvalo dosta reakcija, više u regiji, nego u svijetu. Bivša šefica Florence Hartman Carla del Ponte je kazala kako je hapšenje Hartamannove sramotno i kako očekuje da će se što prije izaći na slobodu.

“To je bilo iznenađenje. Mislim da je nevjerovatno, da je neprihvatljivo, da novinarka koja je osuđena samo da plati novčanu kaznu, bude uhapšena na taj način. Stvarno, to je neprihvatljivo”, izjavila je Carla del Ponte.

Građani Sarajeva, kulturni i intelektualni radnici su stali uz bivšu glasnogovornicu Haškog tribunala, tako što su organizovali potpisivanje peticije za njeno oslobađanje.

“Mi smo se okupili sinoć kod naših prijatelja i odlučili smo da se na neki način dignemo, da joj kažemo da nije sama i da uputimo znak protesta. Ja ne očekujem da će ona biti puštena iz zatvora, iako bi to bila potpuna pravda ali jednostavno da se skrene pažnja na jednu nepravdu”, komentarisao je Emir Habul, organizator peticije.

Na društvenim mrežama osnovana je grupa “Oslobodite Florence Hartmann” koja ima više od hiljadu članova. Na Twitteru se oglasio bh. oskarovac i režiser Danis Tanović kao i mnogobrojni građani. Iz kruga intelektualaca 99 kažu da je ova podrška Florence Hartamn značajna zbog toga što ona ni na jedan način nije oštetila Haški tribunal.

Povodom hapšenja se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo koje je osudilo hapšenje francuske novinarke i zatražilo odmah njeno puštanje na slobodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.