Dan narcisa: Rak dojke, bolest koja ne bira godine

Vijesti 26. mar 201614:25 > 14:31
N1

Akcija pod nazivom "Dan narcisa" posvećena borbi protiv tumora dojke u organizaciji Fondacije "Sanela Redžepagić" održana je danas na platou ispred sarajevske Katedrale gdje je još jednom ukazano na važnost prevencije i pregleda u borbi protiv ove bolesti.

Prodajom narcisa, cvijeta koji simbolizira buđenje života i nade, željele su se podstaknuti žene da se ozbiljno bave svojim zdravljem jer su za borbu protiv te opake bolesti od izuzetnog značaja prevencija i rano otkrivanje.

Tumor dojke, najčešće maligno oboljenje kod žena, uspješno se liječi čak u 90 posto slučajeva, ako se otkrije na vrijeme. Organizator akcije je Fondacija “Sanela Redžepagić”. Cilj akcije je podstaći žene da se svakodnevno brinu o svom zdravlju, te ih informisati koja je prevencija bolesti.

“Danas smo ovo organizovali da podstaknemo žene da se brinu o svom zdravlju, da vrše samopregled i naravno kada nešto osjete na tom osjetljivom dijelu svoga tijela da se obrate ljekarima. Ova bolest više ne bira godine. Nekad je bila granica od 50 pa na gore, a sada je od 30 pa na gore”, pojasnio je Safet Redžepagić, predsjednik Fondacije

U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih od karcinoma dojke, ali nezvanična statistika pokazuje da 500 žena na 1.300 novootkrivenih slučajeva izgubi bitku sa životom.
U procesu liječenja žene suočene su s brojnim poteškoćama, uz ostale sa nedostatkom citostatika. Ne postoji jedinstveni registar oboljelih od raka dojka,ali ni nacionalni program ranog otkrivanja bolesti koji bi podrazumijevao obavezne i besplatne mamografske preglede

Fondacija nosi ime po bh. umjetnici Saneli Redžepagić koja je preminula u 37. godini nakon teške bolesti. Roditelji i sestra Sanele Redžepagić osnovali su 2009. godine tu fondaciju kao uspomenu na tu umjetnicu, a cilj im je da se žene u BiH pravovremeno podvrgavaju preventivnim pregledima na rak dojke, te blagovremeno i kvalitetno liječe i uspješno rehabilituju.

Akcija u povodu “Dana narcisa” organizovano je i Banjaluci i u Zenici gdjr je kroz potpisivanje peticije zatraženo usvajanje zakona o izdvajanju akciza za duhana za liječenje onkoloških pacijenata i nabavku inovativnih ljekova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1
N1
N1
N1