Uhapšena grupa zbog krivotvorenja bankovnih kartica

Vijesti 26. mar 201619:47 > 19:49
FUP

Policijski službenici Federalne uprave policije identifikovali su međunarodnu organizovanu kriminalnu grupu, specijalizovanu za vršenje krivičnih djela „Krivotvorenje kreditnih kartica i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja“, te izradu i distribuciju alata i programa prilagođenih vršenju navedenog krivičnog djela.

Akcija je provedena u sklopu provođenja aktivnosti na rasvjetljavanju krivičnih djela koja se odnose na kompjuterski kriminalitet, a koja su u prethodnom periodu vršena na području cijele BiH i zemalja okruženja.

Ova grupa je na području Bosne i Hercegovine u dosadašnjem periodu pričinila materijalnu štetu jednoj od banaka u iznosu od 130.000 KM.

Operativnim radom policijskih službenika Federalne uprave policije u petak su identifikovane osumnjičene osobe, lokacije i vozila koja koriste. Istoga dana, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršeni su pretresi prostorija osumnjičenih na području Sarajeva. Tom prilikom su slobode lišena tri bugarska državljanina i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, koji se dovode u vezu s izvršenjem predmetnih krivičnih djela.

Prilikom pretresa iznajmljenog stana koji su koristili osumnjičeni, pronađena je i privremeno oduzeta mobilna laboratorija sa visoko sofisticiranom elektroničkom opremom, koja je korištena za falsifikovanje kreditnih kartica, te izradu uređaja za njihovo falsifikovanje (MSR uređaji, „skimeri“, mikro audio-video uređaji za snimanje podataka, sa posebnom specifičnim uređajima za ometanje/skretanje radio signala, skice i planovi za izradu uređaja za „skiming“, te više stotina falsifikovanih bankovnih kartica, sofisticirana kompjuterska opreme, kao i određeni iznos novca).

Osumnjičeni su kriminalistički obrađeni i ispitani u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u toku današnjeg dana biti predati postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela”, u vezi sa krivičnim djelom „Krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja” i “Izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje”.

S obzirom na količinu pronađenih tragova u digitalnom obliku, kao i drugih dokaza, nakon provedenih vještačenja bit će moguće utvrditi visinu štete nastale djelovanjem navedene organizovane kriminalne grupe.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad u konkretnom predmetu u cilju identifikacije trećih osoba involviranih u vršenje predmetnog krivičnog djela, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.