Carla Del Ponte potpisala peticiju: Hitno pustite Hartmann

Vijesti 28. mar 201621:44 > 21:53
AFP

Nekadašnja glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte potpisala je peticiju za oslobađanje bivše glasnogovornice Haškog tribunala Florence Hartmann koja se već četiri dana nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala nakon što je uhapšena 24. marta.

“Ona pod hitno mora biti puštena”, napisala je Del Ponte u komentaru na peticiji. Hartmann je uhapšena ispred Haškog tribunala dok je sa članovima porodica žrtava čekala presudu Karadžiću. Svojim tijelima hapšenje su pokušale spriječiti Majke Srebrenice, napravivši obruč oko nje, ali bezuspješno.

Mnoge javne osobe osudile su hapšenje Florence Hartmann, a među njima je i njena bivša šefica, tužiteljica Carla del Ponte, koja je rekla da je ovo hapšenje sramotno i da očekuje da će se njenu nekadašnju saradnicu čim prije pustiti na slobodu. 

Kako N1 saznaje od izvora bliskih porodici Florence Hartmann, Del Ponte je osim ove potpisala i peticiju koju su pokrenuli francuski intelektualni krugovi

Guenael Mettraux, advokat Florence Hartmann, je izjavio da je njegova klijentkinja i dalje u pritvoru u istoj pritivorskoj jedinici gdje se nalaze i optuženi za ratne zločine i da će u pritvorskoj jedinici u Scheveningen ostati “do daljnjeg”.

Hartmann u pritvoru u uslovima pojačanog nadzora zbog rizika od samoubistva, što znači da je njena ćelija osvijetljena 24 sata dnevno i svakih 15 minuta je kontrolišu stražari.

 Kako nam je potvrđeno, Hartmann je preko advokata od Haškog tribunala tražila blaži tretman, ali joj nije odobren.

Na Facebook stranici “Release Florence Hartmann” upozoravaju i na činjenicu da će Vojislav Šešelj svoju presudu dočekati na slobodi, dok bi istovremeno Hartmann trebala biti iza rešetaka.

AFP

“Šokirani viješću o hapšenju gospođe Florence Hartmann, izražavamo snažno negodovanje i protest protiv ove sramne odluke sigurnosnih službi Tribunala u Hagu. Zahtijevamo hitno oslobađanje gospođe Hartmann i pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže našem protestu”, stoji u pozivu za potpisivanje peticije za oslobađanjem Florence Hartmann, koja je uhapšena u Hagu prije četiri dana, uoči izricanja presude Radovanu Karadžiću koji je osuđen na 40 godina zatvora po 10 tačaka optužnice među kojima je i genocid u Srebrenici.

Novinarka i književnica, javnosti najpoznatija kao bivša glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, u septembru 2009. godine osuđena je za nepoštivanje tog suda, odnosno svjesno ometanje provođenja pravde jer je u svojoj knjizi iznijela određene informacije. Zbog toga joj je izrečena zabrana pristupa sudu te je u četvrtak, kada je došla do zgrade suda, uhapšena. 

U knjizi ‘Mir i kazna’ objavljenoj 2006. godine, nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte, Hartmann je, između ostaloga, pisala i o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog genocida.

Haški tribunal je zbog toga podigao optužnicu protiv Hartmann za nepoštivanje suda te joj je uz novčanu kaznu određena i zabrana prilaska zgradi Haškog tribunala.

Među potpisnicama peticije se tako mogu pronaći i sljedeća imena: Mile Stojić, Ahmed Burić, Jovan Divjak, Wolfgang Petrich, Nataša Kandić, Aleksandar Hemon, Ivo Komšić, Danis Tanović, Anthoine Voerove, Bakira Hasečić, Jasmila Žbanić, Baudouin Koenig, Beatrice Toulon, fra Ivo Marković, Boro Kontić, Christian Savary, Dino Mustafić, fra Mile Babić, Dominique Dupuy, Dženana Karup Druško, Ed Vulliamy, fra Petar Jeleč, Tarik Samarah, Hasija Borić, Ivo Komšić, Jean-Michel Frodon, Raphael Gluksmann, Thomas Haley…

U pozivu na potpisivanje tvrdi se kako i optužba i presuda i hapšenje Florence Hartmann predstavljaju kršenje člana 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda, opisujući Hartmann kao osobu koja je svoj život posvetila obrani slobode, pravde i istine.

“Gospođa Hartmann je osoba koja je posvetila svoj život odbrani slobode, pravde i istine. Podsjećamo javnost da je ona i počasna građanka grada Sarajeva, te da je njeno hapšenje uvreda građanima Sarajeva koji su joj to priznanje dodijelili za njenu nepokolebljivu podršku i pomoć koju im je nesebično pružala tokom opsade njihovog grada – upravo onu podršku i pomoć koju nisu imali od onih koji su je danas uhapsili. Optužba, presuda i hapšenje gospođe Hartmann predstavlja kršenje Člana 10 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda”, stoji u pozivu na potpisivanje peticije koju možete i sami potpisati na ovom linku.