Potvrđeno za N1: Florence Hartmann izlazi na slobodu

Vijesti 29. mar 201615:25 > 15:33
AFP

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Tribunala u Hagu, bit će puštena danas iz pritvora u Haškom tribunalu, potvrdio je za N1 njen advokat Guenael Mettraux.

“Ona će danas biti puštena. Upravo smo dobili odluku Suda i očekujemo da ona bude na slobodi za sat vremena. Njeno je zdravlje dobro. Veseli se izlasku i susretu sa svojom porodicom”, kazao je Mettraux za N1.

Podsjećamo, Hartmann su 24. marta priveli čuvari Tribunala u Haagu kada je ulazila u zgradu da prisustvuje izricanju presude bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Portparolku nekadašnje glavne tužiteljice Carla del Ponte, od 2000. do 2006. godine, Tribunal je optužio za nepoštivanje tog suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević koje je objavila u svojoj knjizi “Mir i kazna” i u članku “Prikriveni ključni dokazi o genocidu”.

Hartmann je 2011. godine osuđena na sedam dana zatvora nakon što je ignorisala dvije naredbe suda da u određenom roku plati kaznu od 7.000 eura, kojom je kažnjena zbog nepoštivanja suda.

Mnoge javne osobe osudile su hapšenje Florence Hartmann, a među njima je i njena bivša šefica, tužiteljica Carla del Ponte, koja je rekla da je ovo hapšenje sramotno i da očekuje da će se njenu nekadašnju saradnicu čim prije pustiti na slobodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.