"Damask": Određen pritvor Enveru Liliću i Fikretu Hadžiću

Vijesti 17. nov 201416:34 > 16:35
SIPA

Sud BiH odredio je pritvor Enveru Liliću i Fikretu Hadžiću, uhapšenim u akciji "Damask", koji se sumnjiče za organizovanje terorističke grupe i finansiranje terorističkih aktivnosti.

Pritvor može trajati do 13. decembra ili do nove odluke Suda, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, pa je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni ukoliko bude na slobodi uništiti, sakriti ili izmijeniti dokaze i ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Pritvor je određen i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će oni ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Sud BiH odredio je danas jednomjesečni pritvor i za Mehmeda Tutnića i Salka Imamovića, koji se dovode u vezu sa terorizmom, a uhapšeni su u akciji “Damask” , rečeno je Srni u Sudu BiH.

Vezane vijesti

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH i prijedlog za određivanje mjere zabrane za Samira Hadžalića (28) i Ramiza Ibrahimovića (61), saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH zajedno sa policijskim i bezbjednosnim agencijama nastavlja istragu u ovom predmetu.

U akciji “Damask”, koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH 13. novembra, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH pretresli su više objekata na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su Mehmeda Tutnića, Envera Lilića, Salka Imamovića, Senada Kljajića, Halila Garanovića, Ramiza Ibrahimovića, Fikreta Hadžića, Kenana Okana, Berina Tahića, Semira Hadžalića i Ahmeta Mušanovića koji se dovode u vezu sa terorizmom.