"Zašto je vaš politički vođa sve bogatiji, a vi siromašniji"

Vijesti 30. mar 201618:45 > 19:03
N1

Jasna Bajraktarević, ugledna univerzitetska profesorica, specijalista socijalne psihologije, psihologije ličnosti i sportske psihologije gošća je večerašnje emisije Pressing na N1. U dijelu emisije X Ray Bajraktarević je kazala da se ljudi moraju pitati zašto su političke vođe sve bogatije, a građani sve siromašniji.

Ovih dana su aktuelne haške presude, prošle sedmice Radovanu Karadžiću, sutra Vojislavu Šešelju. Kako vi kao psiholog gledate na to da u njima nema trunke kajanja za ono što su uradili?

“Tu imate nastavak predstave koja je počela prije 20 godina. Ovdje nije kraj i ovo traje. A šta je njima preostalo nego da brane svoju početnu ideju bez obzira šta sad mislili”.

Biljana Plavšić se pokajala, a kad je izašla iz zatvora rekla je kako je to uradila samo da bi dobila manju kaznu.

“Koliko vama čitava sitacija i sve što se dešava iz ‘95. liči na jedna dobar scenario”.

Kako do katarze i stvarne istine? Zašto su heroji jednog naroda za druge zločinci i obratno?

“Kada bi pitali bilo kojeg pojedinca, u bilo kojem narodu, da li bi uzeo pušku i ubio, protjerao ili silovao, kod većine bi bio odgovor da ne bi. To vam je odmah presuda. Presude u Haagu su donesene za pojedinačnu odgovornost, a njima nije osuđen narod. Mi upravo ovu dramsku predstavu koristimo za osude naroda i nastavak konflikta”.

Kako se narod može oduprijeti liderima koji ih truju mržnjom i nacionalizmom?

“Postoji više načina. Jedan od njih je shvatiti zašto vaš politički vođa je sve bogatiji, a vi ste siromašniji. Ako želite vjerovati nekom kome vaše vjerovanje doprinosi materijalnom bogaćenju onda je to vaša stvar”.

Kakav je psihološki profil vodećih političara u BiH i regiji: Fahrudin Radončić, Milorad Dodik, Dragan Čović, …regija Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Kolinda Grabar Kitarović, Tihomir Orešković?

“Bez njihove dozvole zaista ne smijem dati analizu. Međutim, mogu reći da su svi izuzetno slični, bogati, imaju istu retoriku, zvanično se bore za narod, a ekonomski konto im raste u banci. Nisam primjetila da su narodi bogatiji pod njima. Većina njih su dobri prijatelji jedni sa drugima. Narod im ne vjeruje.

“Zar je potrebno pojedinačno ih analizirati kada će svi ovi političari reagovati isto: branit će pred izbore nacionalni identitet, pokrenut će mržnji i konflikte i siromašnom narodu će dati posljednju slamku identiteta. Od svih ovdašnjih političara jedino se izdvaja Zoran Đinđić. Nakon njegove smrti nisam vidjela nekoga ko bi ga mogao naslijediti. Jedino je on bio sposoban pokrenuti stvari na bolje”

Kako političari manipuliraju masama? Ko je srušio moralne i intelektualne vrijednosti? Zašto vlada kriza smisla? Zašto reality programi odgajaju našu djecu? Kako uspjeti uprkos svima? Na ova i mnoga druga pitanja odgovara Jasna Bajraktarević, ugledna univerzitetska profesorica, specijalista socijalne psihologije, psihologije ličnosti i sportske psihologije, u emisiji Pressing koju možete gledati od 20:00 sati na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.