Francis Boyle žestoko kritikovao Bakira Izetbegovića

Vijesti 30. mar 201621:48 > 21:48
N1

Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Illinois, borac za ljudske slobode i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u ekskluzivnom razgovoru za N1 govorio je o tužbi BiH protiv Srbije i zbog čega ona nije uspjela.

Boyle je kazao da se davno trebalo početi raditi na reviziji presude BiH protiv Srbije. On je kazao da bh. vlasti na čelu sa Bakirom Izetbegovićem ništa od toga u posljednjih devet godina nisu uradili.

“To samo pokazuje da bh. vlasti ovu tužbu nikada nisu smatrali ozbiljnom, barem otkako sam ja izgubio mjesto advokata u januaru 1994. godine”, kazao je Boyle za N1.

On je dodao da je neprihvatljivo to što je Izetbegović pozvao Vučića u Srebrenicu proteklog 11. jula nazvavši ovaj potez sramnim.

“Ne samo da je u Srebrenicu pozvao Vučića koji je, usput rečeno, radio za Šešelja, koji je bio neka vrsta Miloševićevog Himmlera, već su pred njim srebreničke žene dale nagradu Srebrenice Vučiću, a onda je čestitao i stisnuo Vučićevu ruku. To je sramota. To je neviđeno i neprihvatljivo. To bi bilo kao da Jevreji pozovu Himmlera u Aušvic da prvom čovjeku SS-a uruče nagradu za sav rad koji je napravio u Aušvicu”, dodao je naš sagovornik.

U suštini desilo se to da je Bakir postao ono što mi pravnici zovemo ‘pomagač u činjenju djela genocida’, što je, naravno zabranjeno i kriminalno u članu 3. paragraf E Konvencije o genocidu, koji tretira saučesništvo u genocidu. Tako da je jasno da je Bakir radi skupa sa Vučićem i Srbijom. I naravno da bi to bio gubitak mog vremena da sarađujem sa Bakirom i Softićem. Softić je zapravo potpuno sabotirao moju tužbu. Tu tužbu sam ja dobio 1993. i to dva puta, a onda je preuzeo Softić i šta se desilo? Nismo imali ni suđenje u svjetskom sudu do 2006. tek trinaest godina kasnije. Ta je tužba sabotirana u potpunosti. Morao sam se vratiti u BiH više puta samo kako je ne bi skroz uništili i to je bila sabotaža. I sada, u posljednjih nekoliko dana saznajemo da Bakir i Softić nisu uradili apsolutno ništa, ni istraživanje, ni istragu kako bi se za ovih devet godina pripremila aplikacija da se ponovno uzme u obzir tužba”

Integralni intervju sa profesorom međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Illinois, borcem za ljudske slobode i nekadašnjim agentom BiH pred Međunarodnim sudom pravde možete pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.