Karup-Druško: Hag je Šešelju dao širinu da pravi cirkus

Vijesti 31. mar 201609:15 > 09:19
N1

Gošća u sarajevskom N1 studiju povodom izricanja presude Vojislavu Šešelju bila je Dženana Karup-Druško, novinarka i direktorica organizacije Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje.

Za N1 je kazala da očekuje osuđujuću presudu, i to onu maksimalnu koju tužilaštvo i traži.

Komentarisala je i situaciju da će prvi put u historiji Tribunala u Haagu presuda biti izrečena bez prisustva optuženog u sudnici.

“Moji izvori u Hagu kažu da su doktori potpisali papire da je Šešelj toliko bolestan da ne može putovati. Sudije su birokrate koje vjeruju u papir”, kazala je, dodavši: “Presedan koji je Hag napravio Šešelju je data širina da pravi cirkus”.

Vojislav Šešelj je 12 godina ležao u zatvori u Scheveningenu, a njegov način ophođenja prema Tribunalu je “posao za psihijatra”, kaže gošća.

“Nažalost, jedan takav čovjek u historijskom trenutku je imao priliku da bude vođa u stravičnom ratu kakav je bio ovdje. Optužen je i za zločine u Hrvatskoj i Vojvodini. Nosi zlo koje se odrazilo na sve nas. Svi smo bili žrtve udruženog zločinačkog poduhvata, a znamo posljedice onoga što je radio Šešelj i njegovi prijatelji”, kaže Karup-Druško.

Kakva su očekivanja u zemljama regiona od presude Vojislavu Šešelju.

“Sve presude Haga su ispolitizirane. Oni su prešli put od pravednog suda do političkog suda. Sjetimo se atmosfere oko presude Karadžiću. Napravljena je atmosfera od strane intelektualaca da će svaka osuđujuća presuda biti politička, a ako ga oslobode – pravedna”, kazala je između ostalog novinarka i direktorica organizacije Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.