Hartmann: Šešelj će dobiti manju kaznu nego što mislimo

Vijesti 31. mar 201609:54 > 09:56
N1

Reporterka N1 Vanja Kranjić u živom javljanju iz Haaga kao sagovornicu je imala Florence Hartmann. Ona je kazala da nije očekivala da će biti uhapšena ispred haške sudnice na izricanju presude Radovanu Karadžiću, jer nije planirala ući u zgradu.

Ona je, kako ističe, od kako joj je novčana kazna preinačena u zatvorsku od sedam dana, dva puta bila na teritoriji Holandije.

“Pozdravila sam žrtve, bila sam u odvojenom prostoru koji je ranije zakazan. Vidjela sam kasnije i video tog dana. Bio mi je šok. Vidjela sam da me nisu uhapsili holandski policajci, mada se vidi da je ta policija pratila UN, umješani su i toga nisam svjesna”, kazala je Hartmann za N1.

Požalila se na uvjete u zatvorskoj ćeliji, pojasnivši da je Biljana Plavšić imala bolji tretman.

“Uvjeti su bili strašni iz više razloga. Bila je segregacija zbog toga što sam žensko. Bez obzira što je Biljana Plavšić bila tu, imala je mjere zbog pola. Imala je život u toku dana u predviđenim zajedničkim prostorijama. Imala sam noćne kontrole, a to se primijenjuje samo kod osoba za koje se strahuje da će izvrštiti samoubistvo”, kazala je bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Carle Del Ponte i novinarka.

Kazala je da joj je tokom četverodnevnog uskršnjeg vikenda – sve što je predviđeno, njoj je bilo nedozvoljeno.

“Zabranjena mi je šetnja, nisam imala otvoreno nebo. Ja sam imala kavez”, kaže za N1.

Rekla je da će pratiti presudu Vojislavu Šešelju, ali ne očekuje mnogo.

“Sudija Antoneti se čudno ponaša i donosio je čudne odluke. Ocijenjujem da neće dobiti više od ovog što je već odslužio, 11 i pol godina ili do 18, a onda bi već odslužio dvije trećine. Kazna će biti manja nego što mislim”, kazala je na koncu razgovora za N1 Florence Hartmann.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.