Mačkić: Moglo se zaključiti kakva će biti presuda Šešelju

Vijesti 01. apr 201609:32 > 09:34
N1

Haški tribunal izrekao je jučer prvostepenu presudu osumnjičenom ratnom zločincu i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, bez njegovog prisustva, kojom je Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice.

Podsjetimo, Šešelj se teretio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od augusta 1991. do septembra 1993. nad nesrpskim stanovništvom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine.

Gošća Novog dana bila je Erna Mačkić, glavna urednica Balkanske istraživačke mreže za BiH.

Na pitanje da li je očekivala ovakvu presudu je kazala: “Presuda jeste bila iznenađenje, ali kad se sagleda tok postupka moglo se i zaključiti kakva će biti, jer je cijelo suđenje, ali i zadnja faza u kojoj je Šešelj pušten da se brani sa slobode i isključenje člana vijeća, pa kad se tako detaljno pogleda, moglo se i zaključiti kako će biti. Međutim, s obzirom na optužbe nismo očekivali da će biti oslobađajuća”.

Tužiteljstvo je primilo k znanju jučerašnju presudu uz izjavu da potpuno razumiju da će mnoge žrtve i zajednice biti razočarane presudom Raspravnog vijeća. U saopštenju stoji da će i pažljivo proučiti rezoniranje Raspravnog vijeća koje je dovelo do ovog ishoda, uključujući suprotno mišljenje i zaključke Raspravnog vijeća koji odstupaju od dosljedne prakse Tribunala. Potom će odlučiti postoje li osnove za žalbu na presudu. “To je sasvim relevantan pravni tok. Mislim da tužilaštvo ima puno posla pred sobom, prije svega radi žrtava uložiti napore da bi došlo do apelacije i same presude“, kazala je.

Komentarisala je i različita mišljenja građana Beograda i Sarajeva: “Očito je da su podijeljena mišljenja, ali mi moramo poštovati sudske presude. Moguće je da se presuda promijeni, ali bez obzira kakva je presuda, mi je moramo poštovati i ne trebamo podizati tenzije“.

Dodala je i kako Šešelj nije poštivao sudsko vijeće u samom postupku. “Nije poštivao ni svjedoke ni žrtve, sve vrijeme se postavljao arogantno i koristio govor mržnje, nipodaštavao je UN, Tribunal. Cijeli proces je bio cirkus koji i je i završen kao cirkus“, naglasila je.

Haški tribunal je prije presude pustio na slobodu Vojislava Šešelja uz obrazloženje da se radi o zaštiti njegovog zdravstvenog stanja, no Šešelj je vrlo agilno i javno radio na svom političkom projektu. “Haški tribunal tvrdi da Šešelj jeste bolestan, ali kad vidimo njegove istupe u javnosti ne možemo zaključuti da je tako teško bolestan. Ipak mislim da ga Haški tribunal ne bi pustio da nije bolestan“, rekla je Mačkić.

Haški tribunal najavio je zatvaranje 2017. godine, odnosno nakon presude Mladiću. Na pitanje koliko će domaći sudovi moći nastaviti tamo gdje Haški tribunal završi je odgovorila: “Mislim da mogu, pogotovo Sud BiH, s obzirom da je Haški sud već neke predmete prenio u Sud BiH koji već ima puno predmeta ratnih zločina u toku, neke završava i mislim da se u svakom slučaju može nastaviti praksa Haškog tribunala“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.