Jerlagić: Šešelju zabraniti ulazak u BiH

Vijesti 01. apr 201617:07 > 19:18
N1

Dan nakon presude lideru radikala Vojislavu Šešelju tek sporadične, ali različite reakcije bh. zvaničnika.

Uporedivši sa onom od prošle sedmice, kada je Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora, presuda Vojislavu Šešelju u Bosni i Hercegovini nije privlačila veliku pažnju javnosti, a izostala je i snažnija politička reakcija. Presuda je, kao i u regionu, podijelila političare u BiH.

“Ne mogu da vjerujem da neko ko je dokazano učestvovao u planiranju svega onoga što se desilo u toku agresije na BiH bude oslobođen”, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predsednik RS-a Milorad Dodik lidera radikala Vojislava Šešelja nazvao je pobjednikom u nefer sudskom procesu. Kaže, od početka je jasno da je Haško tužilaštvo pokrenulo neutemeljen i politički, a ne pravni proces. Iz Stranke za BiH pak dolazi prijedlog da se zbog višegodišnjih govora mržnje i podsticanja na zločin Šešelj u BiH proglasi personom non grata, te da mu se zabrani ulazak u zemlju.

“Zbog pijeteta prema žrtvama svih naroda na teritorije bivše Jugoslavije, a pogotovo BiH koja je multinacionalna država, smatram da je najmanje što možemo uraditi jeste da se Vojislav Šešelj proglasi personom non grata i da mu se zabrani ulazak u BiH. Nama takvi neljudi ne trebaju”, ističe Amir Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović uzdržao se od komentara, ali, kaže, presuda Šešelju neće promijeniti njegovo mišljenje o Haškom tribunalu. Mnogi u BiH presudu vide kao pravno i moralno posrnuće, jer haško pravosuđe projekat “velike Srbije” opravdava kao politički projekat.

“Sama presuda je razočaravajuća, po meni pravno neutemeljena, a dugoročno i štetna ne samo za BiH već i šire, jer se na takav način afirmiraju ekstremi na ovim prostorima, što sigurno nije nikome u interesu ni u jugoistočnoj Evropi, ni šire”, smatra Denis Bećirović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH.

“Jedno stanje u kome demokratija nije u stanju da se suprotstavi fašizmu. To je pokazao i sud”, dodao je Jovan Divjak, penzionisani general Armije BiH.

U Bosni i Hercegovini mnogi ne žele komentarisati presudu, jer pred Haškim tribunalom priželjkuju novi proces Vojislavu Šešelju, ovaj put, kako kažu, s većom ozbiljnošću tužilaštva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.