Rehabilitacija četničkih pokreta povratak u devedesete

Vijesti 01. apr 201617:16 > 19:22
N1

Ured Visokog predstavnika u BiH oštro je osudio ponašanje pristalica Srpske radikalne stranke jučer u Srebrenici i Potočarima, nakon izricanja oslobađajuće presude protiv Vojislava Šešelja.

 “Ono što trebamo vidjeti su tolerancija i pomirenje, a ne prijetnje ili provokativno ponašanje, koje je sramno i neprihvatljivo”, istakli su iz OHR-a. Pozvane su nadležne agencije za provedbu zakona da ispitaju ovaj slučaj i da osiguraju da se u budućnosti slični incidenti spriječe.

Srebrenica jučer. Prijedor danas. Zastave radikala, slavlje i potpisi podrške za Vojislava Šešelja.

“Srbima se vratio osmijeh na lice da jedna ličnost, kako god da se on zove, da li je u svojstvu člana ravnogorskog pokreta ili člana društva, da je uspio da pobijedi tu hobotnicu”, otkriva Jovan Vukeljić, ravnogorski poret RS-a.

Veličanje ideologije, koja je 90-ih promijenila sliku BiH, odnijela hiljade života. To je slika BiH danas.

“Četnici i neofašisti su danas jaki onoliko koliko je slaba država i onoliko koliko ne podržava antifašiste. To smo vidjeli nedavno u Višegradu i to ćemo vidjeti ovih dana nakon sramotno sramne presude Šešelj”, tvrdi Zlatko Dukić, potpredsjednik SABNOR-a BiH.

U BiH nikada nije definisano šta su fašistička obilježja i organizacije. Nije usvojen zakon koji bi zabranio djelovanja udruženja poput ravnogorskog četničkog pokreta. Nepostojanje zakona otvara prostor za stvaranje neofašizma na temeljima zločina iz prošlosti. A kakva je ta prošlost najbolje zna Mujo Kahvedžić. Zločin koji se desio njegovoj porodici 1942. ponovio se 50 godina kasnije .

A ideologije koja je dovela do ovih zločina i ideje o velikoj Srbiji, Šešelj se ne odriče.

“Apsolutno nikakvu odgovornost ne osjećam”, rekao je Šešelj sinoć u Pressingu.

S druge strane, Zlatko Dukić poručuje antifašizam je jedini temelj budućnosti.

“To nije robovanje nikakvoj prošlosti i ideologiji već obaveza svih nas da se borimo protiv mraka jer znamo da je fašizam najveći mrak u historiji civilizacije”, zaključuje Dukić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.