20 opština, 120 MZ i bolji život za 300 hiljada građana

Vijesti 02. apr 201618:47 > 18:48
N1

Jačanje uloge mjesnih zajednica je zajednički projekat vlada Švedske i Švajcarske, a koji sprovodi UNDP. Krajnji korisnici ovog projekta su 20 opština, 120 mjesnih zajednica. Cilj je bolji života 300 hiljada građana.

Građani na jednoj, a vlast na drugoj strani. Da bi se ovaj jaz premostio, osmišljene su – mjesne zajednice. Ovaj najmanji oblik mjesne samouprave za cilj ima upravo – dijalog sa građanima. No, da li je to slučaj i u praksi?

“Iako odeš, nikave koristi ti nema. Išli smo par puta, gledali da asfaltiramo 100 metara ulice, a niko nije došao ni da vidi, ni da pogleda”, “Recimo da znam kojoj zajednici pripadam, ali o mogućnosti nisam informisan. Nije me zanimalo nikad” ili “Ljubazni su i upute te šta treba. Treba im se javiti”…neki su od komentara građana na dijalog sa mjesnim zajednicama.

Da u svemu nedostaje građanska inicijativa, slaže se i Bulend Bišćević, predsjednik Komisije za odnose sa Mjesnim zajednicama u općini Novo Sarajevo. Na javnim raspravama ne učestvuju, ne predlažu, ne sugerišu, kaže nam. A često, kako kaže, miješaju kruške i jabuke.

“Ljudi nedovoljno poznaju normativne akte. Ne kažem da to treba biti pravnik, ali treba da budu zainteresovani i informisani. Moramo pratiti te akte koji su bitni, da bismo učestvovali u pravljenju pozitivne atmosfere i klime mjesta gdje živimo”, smatra Bulend Biščević, predsjednik Komisije za odnose za MZ.

Projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” zajednička je inicijativa Vlade Švicarske i Švedske. Za cilj ima potaknuti angažman građana u opštinskom odlučivanju.

“Projekat želi izmijeniti mentalitet apatije, letargije i slično, i zamijeniti je odgovornošću koju građani treba da preuzmu”, objašnjava Armin Sirćo, rukovodilac sektora za društveno uključivanje.

120 mjesnih zajednica i 20 jedinica lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine učestvovat će u aktivnostima projekta. Za unapređenje kvaliteta života neće biti dovoljno samo osnažiti mjesne zajednice kao instancu vlasti najbližu građanima. Da bi vlast znala za potrebe zajednice, komunikacija, ipak, treba biti dvosmjerna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.