Radnici Metalnog traže svoja prava ispred zgrade Vlade ZDK

Vijesti 04. apr 201612:02 > 12:03
Anadolija

Nešto više od pedeset radnika zeničke firme Metalno okupilo se danas ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) kako bi mirnim putem iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem u ovoj kompaniji, čiji radnici već nekoliko puta izlaze na ulice tražeći svoja prava.

Kompanija Metalno postoji od 1947. godine, a od 2004. godine djeluje kao privatizirana kompanija u vlasništvu nekoliko vlasnika. Radnici ove kompanije od decembra 2015. godine štrajkuju zbog nezadovoljstva uslovima u kompaniji.

Prema riječima Mensura Šabića, predsjednika Sindikata radnika Metalnog d.d. Zenica, radnici ove kompanije od decembra prošle godine ne rade. Traže isplatu zaostalih potraživanja u visini od 1.000 KM po osobi, no problem je što u firmi nema proizvodnje već četiri mjeseca.

“Štrajkujemo od 22. decembra 2015. godine, s tim da smo u ta četiri mjeseca radili svega 10 dana. Naši zahtjevi su da nam se isplate po 1.000 KM, što bi značilo oko 170.000 KM, koje niko nije htio da nađe za nas. Od 400 radnika, ostalo nas je 155”, rekao je Šabić.

Prema riječima Šabića, bili su na sastanku sa ministrom za privredu ZDK Zvonimirom Anđelićem te se pripremaju za odlazak pred Vladu Federacije Bosne i Hercegovine kako bi ostvarili svoja prava.

“Od 22. decembra tražimo po 1.000 KM po osobi, ali više ne možemo ni to tražiti, nego nam je sada potrebno 500.000 KM samo za pokretanje proizvodnje u kompaniji, dakle to više nije 170.000 KM nego 500.000 KM i više. Od 5. decembra 2015. godine uveden je jedinstveni račun, dok smo prije mogli koristiti tri ili četiri računa. Zbog toga ne možemo vraćati rate kredita bankama i ne možemo zaraditi ni da to otplatimo, a kamo li da zaradimo sebi za život”, rekao je Šabić, dodavši da svaki dan bez proizvodnje kompanija tone više u propast i dodao:

“Imamo tužbe koje nam svaki dan pristižu, od penzionera koji su otišli u penziju, a ne isplaćuje im se, do potraživanja dobavljača kojima smo dužni 3.200.000 KM. Mi bi najradije da neko od dobavljača pokrene stečaj, tako bi gubili i većinski i manjinski vlasnici, ili da nas neko kupi, da idemo na biro pa idemo iznova”, objasnio je Šabić.

Rekao je kako je od vlasnika fondova jedini Hamdija Lipovača zainteresovan za pokretanje proizvodnje, dok su ostali većinski vlasnici nezainteresovani za Metalno, jer kako Šabić kaže, više nema izvlačenja novca iz firme.

Vahudin Beganović, radnik Metalnog i član sindikata, rekao je kako su radnici na rubu te da im niko nije pomogao do sada.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Mi smo prepušteni sami sebi. Niko se ne oglašava na naše pozive i molbe da nam pomogne i izađe u susret, ne vidimo svjetlo na kraju tunela. Ni federalna vlada, ni kantonalna, ni općina niko nije pomogao, da barem razmotre naš problem ako ništa drugo ne mogu. Mi smo na rubu”, rekao je Beganović.

Osnovni zahtjev je, prema riječima Beganovića, isplata novca radnicima u iznosu od 1.000 KM po osobi i da se radnici vrate nazad u firmu i da započnu sa prozivodnjom.

Radnici su najavili dalja mirna okupljanja, a najavili su i okupljanje pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kako bi ukazali na probleme sa kojima se susreću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.