Može li se legalno oružje u pogrešnim rukama oteti kontroli?

Vijesti 04. apr 201617:49 > 19:16
N1

Nekada su poltičke stranke imale svoje oružane formacije, pod krinkom zaštitarskih agencija. Milorad Dodik najavljuje formiranje rezervnog sastava policije. Sotine hiljada komada oružja nalazi se u lovačkim udruženjima i zaštitarskim agencijama. Može li se sve to oteti kontroli?

750 hiljada komada oružja u državi je nelegalno. To jeste potencijalna opasnost. Ali, podjednako opasno može biti i legalno oružje, ako se nađe u krivim rukama.

Osim Oružanih snaga i policijskih agencija, značajna količna oružja nalazi se u, na prmijer, zaštitarskim agencijama i lovačkim udruženjima. U zaštitarskim agencijama na 100 zaposlenih, 50 ih ima pravo da nosi oružje, dok prema zvaničnim podacima, lovačka udruženja posjeduju 350 hiljada komada oružja, 200.000 u RS i 150.000 u Federaciji BiH.

Vlado Bošnjak, lovac iz Mostara, kaže da ima primjera da krivolovci u lovištima koriste zabranjeno vojničko oružje, ali da registrovani lovci moraju poštovati procedure, i koristiti samo lovačke naoružanje.

“Lovci su manje po tom pitanju, idu idu sa legalnim oružjem. Negelano oružje koje se može naći u prirodi treba da vode računa nadležna tijela”, kaže Bošnjak.

U Zakonu o lovstvu u FBiH stoji: Zabranjeno je unošenje u lovište oružja koje nije lovačko (vojničko, poluautomatska puška sa više od dva metka, malokalibarsko oružje i samostrijel).

Osim lovaca, do zuba su naoružani i zaštitari, koji obuku prolaze u kantonalnim i entitetskim MUP-ovima. Prvobitno, zakon je zaštitarskim agencija omogućavao da tek petina od ukupnog broja zaposlenih ima pravo da nosi oružje, dok je sada taj prag povećan na polovinu zaposlenih. Zakon, također, nalaže redovne kontrole.

Zakon kaže da su agencije dužne organizirati periodičnu provjeru sposobnosti rukovanja oružjem i provjeru zdravstvene i psihofizičke sposobnosti svojih zaposlenika.

Stručnjaci za sigurnsot ne sumnjaju u vjerodostojnost kontrola koje provode zaštitarske agencije. One to čine, za razliku od profesionalnih policijskih agencija, gdje nema sistema redovne provjere njihove fizičke i psihičke sposobnosti.

“Ja bih rekao da je to i bolje, jer se radi o privatnim firmama, koj imaju iso sertifikate za svoj rad. Sektor sekjuriti na primjer ima i svoju akademiju, i oni moraju pratiti tehnologiju i trendove u svom radu”, kaže Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

Broj zaštitarskih agencija u BiH prešao je stotinu. Registrovanih lovaca je preko 50 hiljada, podijeljenih po savezima Bosne i Herecgovine, Republike Srpske, i Herceg-Bosne. Samo kroz ove dvije naoružane formacije svakodnevno se barata stotinama hiljada komada oružja, koje, ako izostane stroga kontrola, može da se zloupotrijebi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.