Mirnes Ajanović za N1: Opasne su tvrdnje o bijegu Balijagića

Vijesti 04. apr 201619:05 > 19:32
Facebook

Opasna je tvrdnja da je Faruk Balijagić pobjegao u Hrvatsku. To jednostavno nije istina, čovjek kao slobodan bh. građanin ima pravo da ide gdje želi, ispričao je u razgovoru za N1 Mirnes Ajanović, Balijagićev branitelj.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo obmanulo javnost svojim saopštenjem u kojem navodi da je Balijagić pobjegao u Hrvatsku. Faruk Balijagić se nalazi u Hrvatskoj zbog postoperativnih komplikacija nakon teške i rizične operacije srca, i o promjeni adrese prebivališta uredno je obaviješten Kantonalni sud u Sarajevu, kazao je Ajanović pojasnivši da njegov branjenik nije imao nikakve mjere zabrane.

”Nijedan pravosudni organ u Bosni i Hercegovini nije Faruku Balijagiću izrekao bilo kakvu zabranu niti ograničenje slobode kretanja, te je Balijagić kao slobodan građanin i ujedno i državljanin Republike Hrvatske – zbog pogoršanog zdravstvenog stanja zatražio ljekarsku pomoć u klinici koja je u stanju da mu omogući adekvatnu liječničku njegu”, dodao je Ajanović.

Pozvao se, potom, i na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

”Činjenično stanje da Faruku Balijagiću nije izrečena mjera zabrane kretanja i da kao slobodan građanin može da se kreće gdje želi, što mu garantuje Ustav BiH i Evropska konvencija o ljudskim pravima, dokazuje da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo obmanulo javnost svojim saopštenjem da je Faruk Balijagić pobjegao iz Bosne i Hercegovine”, zaključio je Mirnes Ajanović u razgovoru za N1.

Podsjećamo, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo ranije je saopćeno da je Faruk Balijagić pobjegao u Hrvatsku, kao i da ”pored tri urgencije ovog tužilaštva, Kantonalni sud nije donio odluku o pritvoru”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.