1.425 dana opsade, 390 granata dnevno i 11.000 stradalih

Vijesti 05. apr 201616:41 > 18:07
N1

Počelo je na današnji dan 1992.godine. Nad glavnim bh.gradom nadvio se strah od rata. Oružani incidenti već su se se događali u mnogim drugim bh.općinama, a sve je upućivalo da će se sukobi preseliti u Sarajevo.

No nekoliko desetina tisuća ljudi željeo je to spriječiti.. Izašli su na mirne demonstracije.

Namjera okupljenih bila je srušiti blokade srpskih paravojnih formacija koje su paralizirale grad. Među njima je bio i doajen bh.glumišta Josip Pejaković.

“Dođite pred Skupštinu, ne bojte se , ne bojte se, svi na ulicu, cijelo Sarajevo… Krenite rudari iz Breze iz Zenice, krenite gladni, ne damo Bosne…”, kazivao je tada Josip Pejaković.

Dvadeset i četiri godine poslije Pejaković se prisjeća ovog događaja.

“To su bile stvarno demonstracije zabrinutih građana za sudbinu svoje djece i njih samih, uperenih protiv onih koji su željeli rat. Moje učešće u tom je bilo pozvati ljude da bukvalno tijelima zaustave nemani i ubijanja koja će uslijediti”, kazao je Pejaković za N1.

A prvo od njih dogodilo se na ovom mjestu. Oko zgrade današnjeg Parlamenta događa se drama. Sa brda s druge strane mosta pucanj u demonstrante. Ugašena su dva mlada života, Olge Sučić i Suade Dilberović.

Demonstracije za mir nisu urodile plodom. Uslijedila je opsada duga 1.425 dana, ubijeno je više od 11.000 ljudi, a na grad je dnevno padalo i po 390 granata.

Među onima koji su život izgubili tijekom opsade od 44 mjeseca bilo je i 1.500 djece.

O tome danas svjedoči i Trg djece Sarajeva, ali i roditelji koji su svoju djecu izgubili u vihoru rata.

“Ne može se ničim izbirasti taj period ni to vrijeme, posebno ne nama roditeljima ubijene djece, jer naše rane su otvorene jednako kao i prije dvadeset godina. Ne postoji ništa što ih može izliječiti, jedino neke stvari koje ih ublaže…ali svako malo se nešto događa, što nam neda mira”, kaže Fikret Grabovica.

A među njima su i haške presude. Podsjetimo, za opsadu Sarajeva do sada su osuđeni Stanislav Galić i Dragomir Milošević, dok je nedavno prvostupanjskom presudom na 40 godina osuđen i Radovan Karadžić.

Unatoč višemjesečnim naporima Sarajevo se odbranilo, a godinama i obnovilo… zajedno sa svojim građanima i svom svojoj raskoši danas diše punim plućima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.