Izetbegović: Sarajevo je pobijedilo i ponovo će pobijediti

Vijesti 06. apr 201609:56 > 09:58
Anadolija

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, brojne delegacije položile su danas cvijeće na spomenik Vječna vatra, u centru grada.

Na ovaj datum 1945. Sarajevo je oslobođeno od fašizma, a 1992. počela je opsada Sarajeva koja je trajala više od 1.400 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji, podsjetio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Čestitam ovaj dan građanima Sarajeva. Dan kada je grad oslobođen, ponovo napadnut i kada je potvrdio svoju spremnost da odbrani slobodu i ono što je duh Sarajeva, a to je odbranjeno. Sarajevo je danas kreativan, jak grad na koji svi trebamo biti ponosni”, rekao je Izetbegović.

Podsjećajući na 6. april 1992. godine, kada je glavni grad BiH opkoljen, Izetbegović je rekao da je to ujedno i dan kada su Sarajlije potvrdile da nema sile koja je u stanju pokoriti duh grada.

“Skoro je nevjerovatno kakva je to bila herojska borba u kojoj su se suprostavili brutalnoj sili. Jučer sam se sreo sa specijalcima odreda Bosna koji su uz hrabre momke Sarajeva bili ta udarna pesnica, oni su zaustavili na par mjesta agresore, da ohrabre građane Sarajeva. Sarajevo je pobijedilo i Sarajevo će ponovo pobijediti, vratit će svoj stari duh, ujedinit će se ovaj grad ponovo, bit će to Sarajevo, najljepše koje pamtimo iz djetinjstva”, poručio je Izetbegović.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić 6. april nazvao je najznačajnijim datumom u historiji Sarajeva. Upravo zbog toga, treba ga proslavljati upozoravaći Evropu i svijet na opasnosti fašizma koje i danas postoje, istakao je Komšić.

“Zato je važno proslavljati ovaj dan i da se zaustavi ova propaganda u okruženju, propaganda kojom se želi izjednačiti oni koji su se borili protiv fašizma i nosioci fašističkih ideja, to je vrlo opasno i može ponovo svijet skrenuti u tragičnom smjeru”, rekao je Komšić.

Na spomenik Vječna vatra cvjetni vijenac je položio i Ladislav Šumanjski, penzionisani oficir i pukovnik Armije BiH iz prethodnog rata.

Rekao je da je 6. april za njega kao građanina glavnog grada BiH veliki dan.

“Ja jesam građanin Sarajeva, iako sam iz Vareša, to je glavni grad moje države BiH. Ko god je vrijeđa, i kada sam bio na akademiji pitomac i u Jugoslaviji, ko god je vrijeđao BiH, ja sam se potukao, nisam to dao. Ja sam Bosanac iako mi u dokumentima piše da sam Hrvat, Bosanac sam prije svega”, rekao je Šumanjski dodajući kako svi građani Sarajeva moraju biti ponosni na svoj grad sjećajući se njegove historije i nedaća kroz koje je prošao.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.