Odluka OHR-a: Zašto je Šešelj nepoželjna osoba u BiH

Vijesti 06. apr 201616:06 > 16:09
Vojislav Šešelj

U ime Visokog predstavnika Carlosa Westendorpa, ambasador Jacques Paul Klein, glavni zamjenik Visokog predstavnika, 13. novembra 1998. godine proglasio je Vojislava Šešelja "persona non grata" (nepoželjnim) u Bosni i Hercegovini i naredio mu da odmah napusti teritoriju Bosne i Hercegovine.

Ova akcija je preduzeta u skladu sa ovlaštenjima Visokog predstavnika shodno sa Aneksom 10 Daytonskog sporazuma po interpretaciji iz Bonske Deklaracije, naveli su tada iz OHR-a.

“Šešeljeve aktivnosti i izjave, i za vrijeme rata i u zadnje vrijeme pružaju očit dokaz da bi njegova prisutnost u Bosni i Hercegovini predstavljala čin koji je štetan za implementaciju Daytonskog sporazuma, te mješanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine”, navedeno je tada u odluci Visokog predstavnika.

Ured Visokog predstavnika, zajedno sa SFOR-om, obavijestio je tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena i Vojislava Šešelja o ovoj odluci u Hotelu Bosna u Banja Luci gdje je Šešelj odsjeo.

Šešelj se složio da odmah napusti teritoriju Bosne i Hercegovine. Otišao je iz hotela otprilike oko 1:20 sati, 14. novembra i napustio Bosnu i Hercegovinu otprilike oko 4:30 sati. Njegov odlazak je bio nadgledan od strane SFOR jedinica.

Odluka visokog predstavnika u vezi s Vojislavom Šešeljem od 13. novembra 1998. godine još uvijek je na snazi, potvrdili su za N1 iz OHR-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.