Sacirbey i Pejanović: Pokušati sa novom tužbom protiv Srbije

Vijesti 06. apr 201619:24 > 20:49
N1

Florence Hartmann gostujući nedavno u Pressingu kazala da su sile znale za Srebrenicu ali i vlasti u Sarajevu. Muhamed Sacirbey i Mirko Pejanović, tadašnji akteri na političkoj sceni su to komentarisali u večerašnjem Pressingu na N1.

“Ja sam čuo prije pada Srebrenice da se napad sprema na Srebrenicu. Ja sam prenio tu informaciju Izetbegoviću. Ne mislim da je iko, izdao Srebrenicu. Tri puta sam ga pitao to. on mi je tvrdio da nije imao nikakvu ulogu. Sada po dokumentima znam. Skoro 20 godina, početkom 1998 ili 1999, sumnjo da tu ima uloge velikih sila i da nikada nismo došli do kraja tome. Govorio sam o tome ispred suda u Hagu”, istakao je Sacirbey, koji je bio agent BiH u tužbi protiv Srbije za agresiju na BiH i genocid. 

Može li doći do nove tužbe?

“Mislim da hoće. Problem je da nije pitanje pravde, ali politka više kontroliše legalnost, nego što pravda diktira politiku. Sigurno sam prenio svoje mišljenje o svemu tome, onim ljudima koji su dogovorni za to. Treba gledati politički kontkest u ovom svemu.  Na snazi su opstrukcije revizije tužbe. Ako će tužba biti uspješna, Bakri Izetbegović će trebati da ima veću ulogu od samog odobrenja”, smatra Sacirbey. 

Slučaj Šešelj je politika za njega. “Poltiika izigra pravo. Treba biti realan, a ne samo govoriti u kontektu legalnosti”.

Pejanović smatra da uvijek vrijedi pokušati sa novom tužbom.

“Međutim, ovdje je splet više okolnosti. niti jedna ne ide u prilog bih za buduće aktivnosti. donesena je presuda karadžiću koja je mnogo toga historijski odredila. Nisam siguran da državno rukovodstvo ima konscenzus. Ni da međunardone institucije žele to. To će ići teško. Žrtve će ostati nezadovoljne”, riječi su Mirka Pejanovića. . 

Kako komentariše poruke premijera Srbije, Aleksandra Vučića, da novom tužbom Bakir Izetbegović provocira nasilje

“Nezahvalno je to komentarisati. Sve izjave su poltiizacija. nije se sve ni ohladilo. Najistinitiji komentar je bio jedne od majki, da su sudije u Hagu učinile sve da ga se kutarišu. To nije pravda…”, kaže Pejanović. 

Smatra da Šešeljeva politizacija i BiH uvodi u zamku, a da li je amnestiran projekat velike Srbije?

Sacirbey smatra da nije samo Karadžić osuđen, nego i svi oni koji su radili s njim. 

“On i njegov kriminalni krug su osuđeni. Taj krug je ostao. Zato se pitam šta dalje?”

“Šešelja ću komentarisati kao advokat: Amerika je tražila da se radikalni vođa iz Engleske dovede pred sud. On se zvao Abu Hamza. Manje je učinio nego Šešelj”.

“Ovo nije samo pitanje o jednom sudu. Imaju i druge institucije, i sudovi. Kada govorimo o nepravdi, treba znati da to nije historijski koncept, nego se i dalje dešava. Oni koji žive u RS su i dalje žrtve, jer nemaju prava”.

“Za mene kao advokatu je jasno da ono što su oslobodili Šešelja, pokušali u se sebe oslobodili odgovornosti”, komentari su Mirka Pejanovića i Muhameda Sacirbeya, gostiju Pressinga na N1 televiziji. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.