"Šešelj može doći, ali da li će napustiti Sarajevo slobodan"

Vijesti 06. apr 201619:52 > 20:56
N1

U posljednjem dijelu Pressinga, Mirko Pejanović i Muhamed Sacirbey su komentarisali najavljeni dolazak Vojislava Šešelja u Sarajevo.

Sa Pejanovićem je radio na FPN-u u Sarajevu, a akademik smatra da nema potrebe za viđanjem.

“Zašto bi se ja s njim viđao. Mi smo daleko jedan drugom. On je slobodan čovjek i to tako treba gledati. Pitanje je državnih institucija, kako će oni to tretirati. Postoje žrtve koje mogu svašta napraviti. To treba dobro procijeniti”, kaže Pejanović.

Sacirbey kaže da mu je interesantna činjenica da Šešelj uopće može doći u Sarajevo.

“Kako može doći i napustiti Sarajevo slobodan, a znate da su borci Armije BiH otišli u Beograd ili London, a nisu ga mogli napustiti slobodni”.

Šta misle o današnjim bh. liderima?

“Njih je narod izabrao dok ne budu birali nove. Svi naši lideri hodaju na jednu štaku, a to je međuznarodna zajednica”, kazao je Pejanović.

Sacirbey je u ratno vrijeme bio blizak sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem, a pitanje njemu upućeno bilo je da li će BiH preživjeti neprijatelje?

“Naučio sam da znam međunarodnu zajednicu. Kad ja govorim na koga ću staviti odgovornost. Smatram da ima tu velike njihove odgovornosti, i zato treba tu biti naporan. Ljudi nisu spremni da traže ono što je obećano”, pojasnio je Sacribey.

Pejanović je s druge strane, za kraj kazao da će BiH ostati cjelovita, postat će članica EU. Imat će neprijatelje, ali…

“BiH nije paradigma zajedničkog života, nego je postojanjem dio evropskog mira. BiH ima samo taj pravac. Institucije EU i međunarodne zajednice imaju zajedničku odgovornost ovdje”, kazao je na koncu Pressinga Pejanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.