Holandski časopis pronašao dječaka izbjeglicu iz BiH

Vijesti 07. apr 201607:30 > 07:32
Demonitor.ncrv.nl

Nedavno smo objavili vijest o potrazi ekipe holandskog časopisa za porodicom iz BiH koja je tokom rata izbjegla u Holandiju, a sada donosimo radosnu vijest - porodica je pronađena.

Ekipa De Monitora nas je kontaktirala kako bi nas obavijestila da je 10-godišnji dječak pronađen, zajedno sa svojom porodicom.

Projekt časopisa De Monitor bavi se potragom za ljudima koji su vezani za bitne historijske događaje kao što je rat u BiH. Zanima ih koja je priča tih ljudi, kako su doživjeli rat i bijeg iz naše zemlje za vrijeme rata, kao i kako izgledaju danas, nakon svih tih godina.

Tako su tražili bosanske izbjeglice koji su vozom došli u grad Utrecht 3. septembra 1992. godine. Neke od tih ljudi iz voza su pronašli, ali nisu mogli pronaći jednu porodicu i 10-godišnjeg dječaka kojeg u videu ispituje psihijatar Rinus Vegt.

Psihijatar koji se nalazio u vozu sa izbjeglicama Rinus Vegt je rekao kako je 10-godišnji dječak bio u teškom psihičkom stanju.

Vidio je kako je njegov djed brutalno ubijen. Dao sam mu sedative da se smiri. Nikad ga više nisam vidio nakon voza”, kazao je psihijatar.

Ekipa časopisa je navela kako su dobili puno odgovora na njihov poziv za pronalaskom bosanskih izbjeglica koji su došli u Holandiju vozom 3. septembra 1992.

Kazali su i kako je njihova potraga počela s jednom fotografijom, ali bi htjeli znati ko je još bio na tom vozu.

Razgovarali su s nekoliko porodica koje su boravile u Holandiji, a sada su u potrazi za bosanskim izbjeglicama koje su bile na tom vozom i koje su se vratile u Bosnu.

Ukoliko znate nekoga ko je u tom periodu stigao u Holandiju i nekoga ko se vratio u BiH, javite im se na e-mail monitor.ooggetuige@kro-ncrv.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.