Saznajte u kojim bh. gradovima je nezdrav zrak

Vijesti 07. apr 201610:03 > 10:06
Anadolija

Prema podacima nevladine organizacije Eko akcija iz Sarajeva, zrak u nekoliko bh. gradova je nezdrav.

To su Banjaluka, Goražde, Lukavac, Tuzla i Zenica. Indeks kvalitete zraka u ovim gradovima prelazi 151 što znači da su moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bimogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U grupi gradova čiji je kvalitet zraka nezdrav za osjetljive grupe nalaze se Prijedor, Sarajevo i Ugljevik. Građani navedenih gradova koji su oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Eko akcija

Čelić ima indeks kvaliteta zraka 83 što znači da je umjereno zagađen što znači da je kvalitet zraka prihvatljiv, ali neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Jajce je jedini grad na listi mjerenja koji ima dobar indeks kvalitetet zraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.