"Dogovor sa UKCS-om dovest će Opću bolnicu do gašenja"

Vijesti 07. apr 201619:42 > 19:43
N1

Dogovor između Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" o preraspodjeli pacijenata i ravnomjernom opterećivanju svih kapaciteta predstavlja neku vrstu eksperimenta koji može dovesti do zatvaranja Opće bolnice, smatra prim. dr. Dragan Stevanović.

On je u izjavi za N1 rekao da svako ko bude pravio ozbiljnu analizu uvidjet će da se ovaj dogovor dugoročno ne može sprovoditi.

“Opća bolnica može privremeno preuzeti jedna dio bolesnika, za koje ima odgovarajaće grane specijalnost, ali u dugotrajnom periodu to bi značilo praktično zatvaranje ustanove”, tvrdi Stevanović i dodaje:

“Ovo je eksperiment. Govori se o tome da Opća bolnica ima sedam specijalista urgentne medicine dok UKCS ima četiri. Zaboravlja se da Klinički centar ima Kliniku za urgentnu medicinu sa 62 zaposlena od čega je 13 ljekara. Oni se mogu oslanjati na specijaliste koji su isto vrijeme dežurni na klinikama. Na UKCS-u u jednom danu dežura između 8-10 internista, dok u Općoj bolnici dežura jedan internista. Ova ustanova (Opća bolnica) ima 10 internista ukupno pa bi zbog većeg priliva pacijenata morali pojačati tu vrstu smjene i kada bi to radili svakog ponedjeljka i petka ostali bi bez kolega koji bi mogli raditi taj posao”.

Hospitalni kapaciteti u Općoj bolnici iznose svega 60 kreveta u odnosu na više od 200 kreveta u Univerzitetskom kliničkom centru što bi značilo, kako ističe sagovornik N1, da bi za mjesec dana Opća bolnica ostala bez hospitalnog kapaciteta.

“Opća bolnica bi mogla da zbrinjava pacijente u trenutnim omjerima 1:6 u odnosu na UKCS, jer imamo šest puta manje i ljekara i opreme, a nemamo rezervne opreme, ali i finansijskih sredstava”.

Stevanović ocjenjuje da bi Opća bolnica mogla maksimalno primati između 60-80 pacijenata, a sve drugo bi bilo nerealno.

Pitali smo kako je Opća bolnica pristala na dogovor sa UKCS-om ako je on tako štetan po ovu ustanovu.

“Kolegij Opće bolnice nije pristao ali jeste direktor i to privremeno. Napisali smo naše uvjete, želimo pomoći ali ne preko leđa bolesnika. Propusti iz ranijeg perioda se ne mogu rješavati na ovakav način”, zaključio je Stevanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Šta građani Sarajeva misle o novoj praksi KCUS-a pogledajte u prvom videu.