BH Gas donio odluku o pojeftinjenju gasa

Vijesti 08. apr 201608:51 > 08:58
Reuters

Na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH najvjerovatnije će se naći odluka o pojeftinjenju cijene gasa sa sadašnjih 550 KM za hiljadu kubnih metara na 500 KM, a koju je donio Nadzorni odbor BH Gasa.

To je za Faktor potvrdio Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. Objašnjava kako se zbog komplikovane procedure odluka nije našla na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH.

Malo je procedura duga i teška. Naime, Nadzorni odbor BH Gasa je donio odluku o pojeftinjenju gasa sa 550 KM na 500 KM. Ali, onda se odluka upućuje resornom ministarstvu i ja sam dao svoje mišljenje na takvu odluku koja je zapravo u skladu sa našim zahtjevima. Potom se prosljeđuje Ministarstvu trgovine FBiH sa čijim ministrom sam razgovarao, a koji mi je rekao da će čim dobije odluku dati svoje mišljenje, odnosno, saglasnost“, naveo je Džindić, dodajući kako će tek nakon toga odluka doći na dnevni red Vlade FBiH.

Mišljenja je da će se to najvjerovatnije desiti već na sljedećoj sjednici Vlade.

Pojeftinjenje stoji, ono je neminovno. Također, tražit ćemo ubuduće da nas prate Nadzorni odbor BH Gasa i Uprava kako se ne bismo morali vraćati unazad, već samo ići naprijed“, rekao je Džindić.

Kada odluka o pojeftinjenju gasa stupi na snagu to će biti četvrto pojeftinjenje u posljednjih pola godine. U oktobru prošle godine cijena gasa je snižena sa 754 na 640. Pred Novu godinu je snižena sa 640 na 600 KM, a prije nešto više od mjesec je ova cijena dodatno snižena na 550 KM. Time je građanima ušteđeno 25 miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.