Malobrojni, ali postoje: Mladi koji budućnost vide u BiH

Vijesti 09. apr 201616:31 > 19:14
N1

Prepreka u BiH ima mnogo pa je priča o odlivu mozgova postala je dominantan narativ. No, u zemlji u kojoj se kao na traci šalje omladina u svjetske metropole, postoje neki izuzeci.

U priči o mladima koji trbuhom za kruhom krenu u svijetlu budućnost van granica Bosne i Hercegovine, Asim Bučuk odigrao je skoro pa buntovničku ulogu.

Karijeru poduzetnika u usponu u Londonu, ovaj inžinjer telekomunikacija i informatike zamijenio je početkom u rodnoj zemlji.

“Radio sam za neke od najvećih firmi na svijetu, kao što su Goldman Sachs, Investment Banking, telekomunikacione firme, bio sam većinski vlasnik jedne britanske firme”, počinje priču Bučuk.

Britanske reference nisu bile odskočna daska za karijeru u Bosni.

“Za ovo što ja radim nema pomoći ni od privatnog ni javnog sektora. Ako hoćeš inovativan projekat, trenutačni budžet je manji od 60.000 eura. Za malu zemlju kao što je Hrvatska, to bi bi bilo samo jedno sjeme investicija”, pojašnjava.

Ali razloga za život ovdje za mladog poduzetnika ima dovoljno.

“Čini mi se da je ovdje bolji kvalitet života. Ovdje su planine blizu. More je blizu. Planine su blizu. Hrana mi se veoma dopada”, priča Asim Bučuk.

Dobra ideja u globalnom tržištu i – nema zime!

“Kad se baviš informatikom, preko interneta je lako. Ja sam optimista i mislim da će da bude sve bolja atmosfera, poslovno i na svaki drugi način”, kaže nam.

Sa njim se slaže i Ernad Deni Čomaga. Ne dolazi iz IT sektora, ali u budućnost ne sumnja. Kao da se da se sa Bučukom ranije dogovorio, rekao nam je identičnu rečenicu:

“Ovaj grad je, kako bih rekao… neka vrsta ljubavi i mržnje. Volim ovaj grad. Ovaj grad ne voli mene najviše, ali ne mogu bez Sarajeva”.

Deset godina u izbjeglištvu u Njemačkog. Studij u Heidelbergu. Sada na master studiju evropskog i njemačkog prava u Berlinu. Ovaj pravnik krajnju destinaciju vidi u Bosni i Hercegovini, iako vidi prepreke.

“Mislim na politiku koja ništa nije učinila kako bi napravila strategiju mladih”, kaže Ernad Čomaga.

Kao predsjednik Demokraktskog omladinskog pokreta, Čomaga je odlučan da kroz projekte obeshrabrenu omladinu oslobađa apatije.

“Pružamo infromacije mladim ljudima o stipendijama na koju sam ja na primjer otišao, da bi se mladi edukovali i postali aktivniji”, dodaje.

Čomaga se vidi kao zastupnik BiH u EP. Bosnu kao zemlju i članicu. Mlade koje u njoj žive kao kreatore novog vremena koje će ponovo rađati talente u svim oblastima.

Premda malobrojni, mladi koji vide budućnost u Bosni i Hercegovini, ipak, postoje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.