Šolaja: Privredni sajam bio u sjenci političkih dešavanja

Vijesti 13. apr 201610:04 > 10:05
N1

U Mostaru je jučer počeo Međunarodni sajam privrede – Mostar 2016. U okviru sajma održat će se i niz konferencija, okruglih stolova, a održani su i brojni sastanci lidera iz zemalja regiona i Evrope. Gost teme jutra Novog dana bio je Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke.

Šolaja je komentarisao poruke lidera regiona koji su jučer boravili u Mostaru.

“U prvi mah iz se vidjelo da će zapadni Balkan ići u novi krug saradnje. Također, desilo se više događaja u zadnje vrijeme zbog kojih se podigla panika, ali Mostar je poslužio da se te tenzije spuste. Prije svega mislim na odnose između Srbije i Hrvatske, počevši od izbjeglica, Jasenovca, političkih situacija, dosta konfliktnih izjava. Susret Grabar Kitarović i Vučić je učinio mnogo na relaksaciji odnosa. Također su odnosi bili zategnuti i nakon presuda Haškog tribunala između Vučića i Izetbegovića pa je to krenulo u pravcu smirivanja. No, jučer se vidjelo da su politički lideri malo govorili o ekonomiji a našli su se na privrednom sajmu. Da su zajednički govorili o ekonomiji, bilo bi bolje, jer mi više ne možemo da živimo od politike. Ono što može svima da pomogne jeste privredna saradnja. Sa ove pozitivne manifestacije, kako je ja vidim, izostao je Milorad Dodika”.

Na pitanje koliko je u Mostaru jučer bila izborna kampanja, kako za izbore u Srbiji 24. aprila, tako i oktobarske u BiH je odgovorio: “Teško je govoriti ali mislim da se više sajam uklopio u tu cjelinu. Naravno da je za one lidere koji dolaze u vrijeme svojih predizbornih kampanja mogućnost više da se nametnu izbori. Problem zemalja Balkana su nestabilni politički sistemi, izborni sistemi i važno je da se koristi svaka situacija. Mislim da će ovakvih prilika do oktobra biti još nekoliko, a vjerovatno će se pokazati i do 24. aprila tako da je to naravno sve dio procesa“.

Devetnaesti Međunarodni sajam privrede predstaviće 800 izlagača iz 24 zemlje. Tokom 5 sajamskih dana očekuje se oko 50.000 posjetilaca.

Privredni sajam je jučer bio u sjenci ovih političkih dešavanja. Potrebno je staviti naglasak na to kako ostvariti političku i pravnu stabilnost da bi ta ekonomija išla brže. Bez političke stabilnosti teško je govoriti o brzom napretku. Poštujem investitore koji dolaze u BiH i rizikuju na ovako nestabilnom području”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.