Nezakonitosti u prometu lijekovima i sredstvima u UKCS-u

Vijesti 13. apr 201617:55 > 18:38
N1

Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je inspekcijski nadzor Kliničkog centar Univerziteta u Sarajevu. Riječ je kontroli koja je uslijedila nakon objave katrastrofalnog finansijskog izvještaja, nagomilanog gubitka blizu 100 miliona KM. Podaci su zabrinjavajući.

Podaci obrađeni u deset predmeta potvrđuju milionsku štete i rezultat su nepravilnosti u prometu lijekova i medicinskih sredstava, nelogičnosti u odnosu na stanje u poslovnim knjigma i bit će proslijeđeni Kantonalnom Tužilaštvu KS.

Zabrinjavajuće su se pokazale razlike u iskazivanju plaćanja obaveza koje su iskazane u finansijskim karticama KCUS-a i dobavljača, kao i razlike u kalkulacijama i obračunima.

Utvrđeno je zabrinjavajuće probijanje zakonskih marži na lijekove prema isplaćenim fakturama, konstatovane su razlike u fakturisanim cijenama u odnosu na ugovorene cijene prema tenderskoj dokumentaciji, te je uočena pojava dampinških cijena za pojedine lijekove na tenderu, dok drugi lijekovi na istom tenderu imaju cijene s puno većom maržom od zakonski dozvoljene marže.

“Pored navedenih nepravilnosti, utvrđeno je vršenje obračuna i isplata finansijskih sredstava za nabavku opreme bez provođenja zakonski obaveznih tenderskih procedura, te je uočeno vršenje prihvata donirane opreme bez javne procedure koja bi osigurala provjeru postoje li povoljniji donatori, s obzirom da se prilikom prihvata opreme aktivira obaveza KCUS-a da od donatora mora nabavljati medicinska sredstva za rad te opreme, plaćanje održavanja, servisa i nabavke rezervnih dijelova itd”, upozorava Anis Ajdinović iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kontrola se vršila za period kada su direktori ove institucije bili Damir Aganović i Rusmir Mesihović, koji danas nisu željeli komentirati navode inspekcije. Inače dug najveće medicinske ustanove u BiH samo prošle godine narastao je za oko 40 miliona maraka. Medijima je tada potvrđeno zapošljavanje 50 nemedicinskih radnika u Centru, ali favoriziranje firme Diamedic d.o.o kao dostavljača medicinskih sredstava. Ista firma, prema pisanju bh. medija, izradila je natpis na ulazu u koševski kompleks koji je plaćen oko 68 hiljada maraka.

U decembru prošle godine saznalo se i za nestale elektronske podatke o višemjesečnom poslovanju Kliničkog centra. Nastali kvar nije prijavljen u martu, kada je do njega navodno i došlo, već nekoliko mjeseci kasnije.

Tzv. SAP sistem sadržavao je sve podatke o radnicima, plaćama, kreditima, ali i svu dokumentaciju o pacijentima i njihovom liječenju.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo ranije je pokrenulo istragu oko javnih nabavki u periodu od početka 2005. do kraja 2012. godine, kada je na čelu UKCS-a bio Faris Gavrankapetanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.