Hrvatska: Vodeni val Save prošao Sisak, evakuisan dio muzeja u Jasenovcu

Vijesti 16. sep 201415:47 > 15:55
Cropix

Vodeni val Save prošao je Sisak bez većih posljedica, a mjere odbrane od poplave su dale rezultate. Županja je spremna za vodeni val Save koji će kroz Slavonski Brod proći u noći s petka na subotu. Iz Hrvatskih voda poručuju kako nema opasnosti od ponavljanja majskih poplava na mjestima uz Savu kao što su Gunja i Rajevo Selo.

Zbog nabujale Save evakuisan je dio muzeja u Jasenovcu kako bi se od oštećenja sačuvala muzejska zbirka.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je jutros ponovo obišao poplavljena mjesta, poručio je kako će Hrvatska morati pristupiti opsežnijoj izgradnji infrastrukture za odbranu od poplava saradnjom na više različitih razina, a za finansiranje ovako velikih projekata bit će, osim državnih, potrebni i raspoloživi EU fondovi.

Vrhunac Kupe prošao je Letovanić, na redu je Žažina, a zatim i Sisak koji je udarni val Save uspješno sanirao. Povišen je vodostaj Korane kao i slapova u Nacionalnom parku Plitvička jezera odakle Korana izvire.

Drava u Osijeku još nije bitno izmijenila vodostaj, no nadležne službe u pripravnosti su i vrše nadzor za moguću intervenciju jer se za vikend u ovom gradu očekuje porast Drave, kao i Dunava. U Varaždinskoj županiji probleme je izavala rijeka Plitvica, pritok Drave, koja se prelila na ceste i zbog koje se u okolnim nizinskim naseljima ubrzano grade zečji nasipi.

Premijer Zoran Milanović obići će danas poplavom najugroženija područja u Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.