Da se ne ponovi i ne zaboravi: Poslušajte "Ahmićku suzu"

Vijesti 15. apr 201620:10 > 20:17
Screenshot/ YouTube

Da se ne ponovi i ne zaboravi - natpis je koji je i danas, 23 godine nakon zločina u kojem je ubijeno 116 civila Bošnjaka, stoji na ulazu u selo Ahmiće kod Viteza.

Civili su ubijeni kod svojih kuća, a među njima najviše je bilo djece, žena i staraca. Akcija kodnog imena “48 sati pepela i dima” odnijela je i život starice od 82 godine, dok je najmlađa žrtva bila tromjesečna beba. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti.

U povodu obilježavanja tužne godišnjice masakra u Ahmićima, danas je, dan uoči 16. aprila, predstavljena kompozicija i videospot “Ahmićka suza”.

Kompozicija govori o bolu porodica žrtava zločina koji se 1993. godine dogodio u ovome selu.

„Namjera mi je bila da kompozicija ima kulturan i donekle umjetnički karakter. Dio aktera koji se pojavljuju u videospotu su osobe koje su izgubile svoje najbliže, neki od njih i cijelu porodicu, a riječ je o majkama iz Ahmića. Cilj ovog projekta je da se podigne svijest ljudi na sjećanje o Ahmićima i da ostane nešto čime se Udruženje porodica stradalih u Ahmićima 16. april s izvođačima mogu predstavljati kako u BiH, tako i van granica Bosne i Hercegovine“, kazao nam je kompozitor djela Nedim Talić.

Izvođači su Hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika i Vokalna grupa Gimnazije Visoko iz Visokog. Inicijator i izdavač kompozicije je travnička Medresa, na čelu s direktorom Dževdetom Šošićem.

Cijeli projekt je nekomercijalnog karaktera, isključivo je rezultat entuzijazma i želje da se ne zaboravi i pošalje poruka da se nikada više i nikome zlo ne ponovi, poručili su izdavači.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Autori kompozicije su:

Muzika: Nedim Talić

Tekst: Ikbal Smajlović (na izvorni tekst hadži Rukije Talić)

Aranžman: Nedim Talić i Alen Ruvić

Videospot: Dron.ba

Spot je snimljen u kvalitetnoj HD rezoluciji.