Potresno: Enisa je u Ahmićima izgubila 48 članova familije

Vijesti 16. apr 201612:01 > 12:10
N1

Enisa Ahmić - Mulić je u Ahmićima izgubila 48 članova bliže i dalje porodice. Među ubijenim su bila dva njezina amidžića od sedam godina i tromjesečna beba Sejo.

Enisa Ahmić – Mulić je za N1 kazala da su ostatke porodice pronašli naknadno, ekshumacijom 2005. godine.

Naknadno smo ih pronašli, dvoje odraslih je spakovano u jednu vreću i dvoje mlađih u drugu vreću. Sahranjeni su u zajedničku grobnicu. 2005. godine se desila ekshumacija i bila sam prisutna“, kazala je.

Dodaje da je u radu sudskih vještaka uočila niz nepravilnosti.

Kada sam se uključila u traženje, uočeno je niz nepravilnosti u radu sudskih vještaka. Obavljaju svoj posao nesavjesno i žrtve ne gledaju kao žrtve. To je sve plaćeno“, poručila je.

Podsjećamo, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su u selu Ahmići, nedaleko od Viteza u srednjoj Bosni, 16. aprila 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv bošnjačkih civila. Tom prilikom ubijeno je 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 maloljetnika.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, a naročito zbog zločina u Ahmićima, 16. aprila 2014. godine oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.