Trebević: Poslana poruka o potrebi obnove opservatorija

Vijesti 16. apr 201614:19 > 20:31
Fena

Predsjednik Astronomskog društva "Orion" Muhamed Muminović pozvao je danas sve zainteresirane da pomognu obnovu u zadnjem ratu potpuno uništenog opservatorija na Trebeviću.

Za obnovu prve zgrade opservatorija potrebno je oko 500.000 KM, tu bi bio postavljen i robotski teleskop koji bi služio svim građanima BiH jer bi bez dolaska u ovaj objekt putem interneta mogli usmjeriti teleskop gdje žele.

Muminović se prisjetio historijskog razvoja ove opservatorije, budući da je gotovo od samog početka dio te priče na kojoj su Bosni i Hercegovine zavidjele mnoge zemlje, a poneke su i po ugledu na ovaj opservatorij gradile svoje zvjezdarnice.

Kao i uvijek, i danas je sa strašću okupljenima govorio o astronomiji kao izvanrednoj nauci koja može pomoći u popularizaciji prirodnih nauka uopće, što je i jedan od ciljeva članova ovog astronomskog društva, kakvih nema mnogo u BiH.

Iako ne mogu svi biti astronomi, Muminović kaže da ljepota neba, koja se ne ogleda samo u estetici nego donosi i pitanja o početku i kraju svemira te pitanja o sudbini čovječanstva, pomažu da se mladi okrenu prirodnim naukama.

O posljednjim godinama obnovljenog rada “Oriona” te o članovima ovog društva okupljenima je govorila potpredsjednica Adela Subašić-Kopić posebno ističući da nisu svi članovi astronomi i fizičari, mnogo je advokata ili ekonomista, ali upravo je astronomija nauka koja povezuje sve nauke i tehnologije.

Druženje i čišćenje opservatorija na Trebeviću, kojem su prisusvovali brojni volonteri, učenici osnovnih i srednjih škola, ali i mnogi ljubitelji astronomije, organizirano je danas u okviru obilježavanja “Sedmice svemirskih istraživanja” od 10. do 16. aprila.

Ovim aktivnostima prisustvovala je dr. Zaineb Nagin Cox, inžinjerka NASA-e i poznata američka voditeljica “Taktičke misije na Mars – svemirska letjelica Curiosity” (Naučna laboratorija za istraživanje Marsa), koja boravi u posjeti BiH na poziv Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Predavanje koje je održala u okviru ovog druženja s pažnjom su pratila posebno djeca, jer je govorila o značaju ove misije na Mars, načinu računanja vremena na Marsu, ali i istraživanjima koje radi NASA na ostalim planetama Sunčevog sistema.

Podsjetila je da je sve počelo s javnom astronomijom i teleskopima dostupnim na Zemlji, ali još i prije Galilea, prije hiljade i hiljade godina, ljudi su golim okom posmatrali nebo i zvijezde pitajući se šta se to gore nalazi, a danas postoje mali roveri, odnosno kola s teleskopom, koji prikupljaju informacije s nebeskih tijela.

Zahvaljujući Astronomskom društvu “Orion” svi prisutni mogli su posmatrati Sunce posebnim teleskopom i koristiti se, mnogi prvi put, posebnim naočalama za gledanje Sunca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.