Ovo su teme sastanka ministarstava saobraćaja BiH i Hrvatske

Vijesti 18. apr 201610:32 > 10:38
N1

Zamjenik ministra komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sutra će u Sarajevu održati sastanak sa izaslanstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske koje će predvoditi ministar Oleg Butković.

Kako je za N1 potvrđeno, delegacija Hrvatske večeras stiže u glavni grad Bosne i Hercegovine a za sutra se očekuje potpisivanje nekoliko sporazuma među kojima je i potpis odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za gradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja.

Među prijedlozima i temama sastanka izaslanstava Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sa predstavnicima Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine je i gradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške i priključnih graničnih dionica.

Također, kako saznajemo, razgovarat će se i o gradnji mosta na rijeci Savi “Brčko-Gunja”, odnosno o njegovom trenutnom statusu i mogućnosti gradnje novog umjesto postojećeg dotrajalog mosta.

Sutra će biti donesena odluka o formiranju Komisije za pregovore i usuglašavanje teksta Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o korištenju i održavanju cestovnih graničnih mostova na zajedničkoj državnoj granici dviju država.

Razgovarat će se i o projektu izgradnje Jadransko-jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu, njegovom trenutnom statusu i mogućnosti potpisivanja memoranduma o razumijevanju.

Među mnogobrojnim temama su i razgovori o kontroli boravka bh. vozača na prostoru Republike Hrvatske, odnosno EU, mogućnost liberalizacije obavljanja prijevoza tereta, odnosno obavljanje prijevoza bez posjedovanja dozvola, mogućnosti zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o obavljanju taksi prijevoza na teritoriji dviju država ili u tranzitu.

Na sastanku će se naći i Prijedlog Sporazuma o delegiranju usluga u vazdušnoj plovidbi između BiH i Hrvatske, uspostavljanje željezničkog saobraćaja na Unskoj pruzi, revidiranje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o načinu korištenja i održavanja željezničke pruge Novi Grad – Bihać – Knin i obavljanju nadzora od strane državnih graničnih tijela.

Govorit će se i o pruzi Metković – Ploče, povratku 17 lokomotiva u vlasništvo bivšeg ŽTP Sarajevo koje su po sporazumu o sukcesiji pripale Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.