Butković: Ispoštovat ćemo zahtjeve BiH oko Pelješkog mosta

Vijesti 19. apr 201612:50 > 12:53
N1

Zamjenik ministra komunikacija i saobraćaja BiH Saša Dalipagić sa saradnicima održao je u Sarajevu sastanak sa izaslanstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske na čelu sa Olegom Butkovićem, na kojem je rečeno da će Hrvatska ispoštovati sve zahtjeve BiH oko Pelješkog mosta.

Butković je u obraćanju medijima kazao da je ovaj sastanak bio plodonosan i dobar.

“Analizirali smo najvažnije probleme u saobraćaju. Budući da će se održati sastanak između vlada u maju, ovo je prava uvertira za otvorena pitanja i zajedničkih projekata koji će se na sastanku otvoriti. Donijeli smo prave zaključke i možemo biti operativni. Razgovarali smo najviše o infrastrukturnim projektima. Most na Svilaju, izgranja mostova na Gradišci preko Save, željezničkom saobraćaju…”, kazao je hrvatski ministar Butković. 

Kaže i to da će se napraviti analiza svih sporazuma i da mora izraziti zadovoljstvo. Što se tiče mosta na Svilaju, kaže da su Hrvatske autoceste su donijele odluku o izvođaču radova i da se na ljeto kreće sa radovima.

“Nema govora da će on doći u pitanje. Oko mosta Gradiška, budući da se radi studija utjecaja na okoliš – dostavit ćemo je BiH, i nastaviti aktivnosti oko izrade projekata, puno brže nego kod mosta na Svilaju”.

“Dali smo apsolutnu prednost Unskoj pruzi i njenim stavljanjem u funkciju, kao i 5C koridoru koji je važan za BiH, Hrvatsku i Mađarsku”, kazao je Butković.

Naglasio je da vjeruje da će i taj dio pokrenuti ubrzo. Najviše pitanja novinara odnosilo se na izgradnju Pelješkog mosta, na što je Butković kazao:

“Razgovarali smo o Pelješkom mostu. To je projekat svih projekata u Hrvatskoj. Mi ga prijavljujemo Evropskoj komisiji jer tražimo sufinansiranje. Izgradnja će se odvijati u tri faze: izgradnja mosta, prilazne ceste i zaobilaznica. Ispoštovat ćemo zahtjeve BiH oko Pelješkog mosta. To nikada nije ni bilo upitno, neškodljiv prolaz nećemo dovesti u pitanje. BiH ima sva prava što se tiče konvencije UN-a o neškodljivom prolazu, a tehničke karakteristike izgradnje zadovoljavaju sve ono što BiH traži”, kazao je Oleg Butković.

“Ono što BiH smatra da je njen prioritet, i ono što treba da je digne – sa naše strane nećemo praviti probleme”, kazao je u obraćanju hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.