Nazire se kraj agonije "švicaraca"

Vijesti 19. apr 201616:58 > 20:49
N1

Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvojili su Nacrt zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u domaću valutu koji će poslužiti kao osnova za pripremu zvaničnog prijedloga zakona.

Prvi korak je završen. Zabrinuti pogledi predstavnika Udruženja Švicarac dok je trajala rasprava nisu imali osnova. Sa 79 glasova za i pozicije i opozicije i jednim suzdržanim. Predstavnički dom usvojio je Nacrt zakona o konverziji kredita.

“Ja ne znam da li da se smijem ili da plačem. Moje misli su u ovom trenutku sa korisnicima kredita, jer oni imaju informaaciju da je Parlament bio jednoglasan”, rekao je Kemal Duraković, predsjednik Udruženja Švicarac.

Nacrt predviđa konverziju po kursu koji je važio u trenutku zaduženja, uz kamatnu stopu od pet posto. I poslužiće kao osnova za izradu prijedloga zakona.

“Ovdje je važno naglasiti da kod plasmana kredita sa valutnom klauzulom, vezano za švicarski franak, da je prekršen zakon o deviznom poslovanju iz 1998. godine koji je jasno u članu 56 tog Zakona kazao da nije postojala mogućnost plasmana ovakvog kredita fizičkim osobama, nego samo pravnim osobama koji su imali poslovanje sa inozemstvom”, kazao je Dženan Đonlagić, zastupnik iz Demokratske fronte.

Poslanici su bili jedinstveni u raspravi – zakazale su institucije države, sistem, prije svega Agencija za bankarstvo FBiH koja je po zakonu regulatorni organ i koja je trebala, kako se moglo čuti, reagovati na manjkavosti jer je prekršen niz zakona, uz ostale Zakon o potrošačima i Zakon o obligacionim odnosima.

Cilj je da se popravi što se popraviti može i mislim da je ovaj minimum što mi u Parlamentu možemo učiniti“, kazao je zastupnik SDA Ismet Osmanović.

Sličan prijedlog zakona odbacili su poslanici u NSRS, a u znak protesta jedan član SNSD-a pocijepao je svoju stranačku iskaznicu.

Nacrt prijedloga, podsjetimo, ranije je odbacila i Vlada Federacije navodeći da bi mogao dovesti do pravne nestabilnosti zbog retroaktivnih elemenata u nacrtu ovog zakonu. Isto su i danas ponovili.

“Banke će imati vjerovatno mogućnost da traže zaštitu svojih prava, jer su u zemljama okruženja već pokrenute slične procedure jer su zemlje donijele slične zakone. Njih neko mora obeštetiti – RS, država, neko će morati. To su već međunarodne arbitraže i sudovi”, kaže Jelka Miličević, ministrica finansija u Vladi FBiH.

Miličević je kazala kako pritiska Evropke investicione banke, u čijem je vlasništvu značajan dio Hypo banke, nije bilo, odnosno da je vlada jedinstvena u svom stavu. No, u Udruženju Švicarac su pokazali prepisku sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

“Kad sam napisao Novaliću da CHF-a nije bilo, krali su premijeru, a on odgovora: ‘I jesu pare su odavno otišle negdje. Neka se konačno sudstvo, SIPA uključe u sve ovo’, to je bio njegov odgovor. Ovih dana pišemo u ime Udruženja vladi da tražimo koncesiju na autoput koji će se graditi od Zenice do Doboja jer će se graditi našim novcima (novcem EBRD-a o.p) koje su banke pokrale, a Vlada se zadužuje”, kazao je Kemal Duraković iz Udruženja Švicarac.

Inače, Hypo Alpe Adria banka u Bosni i Hercegovini jučer je počela sa konverzijom kredita iz švicarskih franaka u domaću valutu.

Ponudili su prebacivanje kredita u konvertibilne marke po trenutnom kursu, umanjenje za 30 posto, uz fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto i mogućnost produženja roka otplate.

Njihovu ponudu do danas je kako se navodi u banci prihvatilo 3.100 klijenata u čitavoj BiH, što su Udruženju odbacili kazavši kako prema njihovim podacima to učinili samo uposlenici banke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.