Opozicija najavljuje vruće banjalučko proljeće sredinom maja

Vijesti 20. apr 201618:36 > 19:10
N1

Političari u Republici Srpskoj bave se organizovanjem vlastitih protesta. Vruće političko proljeće u Republici Srpskoj najavljuje oporba, pozivajući građane da se odazovu protestu 14. maja.

Većina građana smatra da stanje treba da se mijenja pa i masovnim izlaskom na trgove. Plaši ih ipak pomisao na moguće nerede na koje sumnjaju i aktivisti s obzirom na najavu vlasti da će odgovoriti kontraprotestima.

Opozicija je na posljednjem skupu pred Palatom predsjednika upozoravala na decenijski lopovluk i mnoge afere. Javnosti nisu pokazali snagu, kao što to ovih dana radi makedonska opozicija.

Nova građanska himna iz susjedne Srbije, “Sistem te laže….”, ako je suditi po anketiranim građanima, prešla je granicu na Drini.

Poskupljenje struje, kriminalne afere, neispunjena obećanja – to su razlozi opozicije za poziv na građansku mobilizaciju. U Helsinškom parlamentu građana i proteste i kontraproteste povezuju s izbornom godinom. Stava su da je opozicija propustila da djeluje zbog krupnijih stvari.

“To što radi opozicija je tipična predizborna, mogli su da djeluju kada su bila ‘Dva papka’, a i ovaj kontraprotest je tipično Dodikovski potez”, izjavio je Aleksandar Žolja iz Helsinškog palamenta građana.

Vruće banjalučko proljeće najavljuje opozicija 14. maja na Trgu Krajine. Ipak najveći gradski trg dugo nije bio poprište većeg socijalnog skupa i demonsttracija, osim kada se na njemu ne organizuju predizborni mitinzi.

Stranke i dalje imaju najmasovnije aktiviste koje lako mogu izvesti na ulice. Lako je i njima manipulisati, jer socijalna svjest masa i politička kultura decenijama su iste, stava su u akademskoj zajednici.

“Mi smo u nivou parohijalno podaničkih plemena, tu jedino može da odigra ulogu visokoškolske ustanove sa civilnim društvom”, kazao je Vlado Simović, politički analitičar.

Javnost pomno prati izjave političara uoči majskih protesta. Mnogi strahuju i od nereda.

“Ono čega je mene strah jesu nemiri, jer su ljudi isfrustrirani. Sve zavisi od retorike”, komentarisao je Žolja.

A retorika, ona politička, je već napravila polarizaciju u društvu, te jedne označila Brankovićima, a druge apsolutnim voždovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.