N1 u Sutjesci: Prekrasni snimci posljednje prašume u Evropi

Vijesti 22. apr 201616:04 > 16:09
N1

Danas je Dan planete Zemlje a tim povodom je ekipa N1 posjetila Nacionalni park Sutjeska koji je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Tu se nalazi i posljednja prašuma u Evropi Perućica.

U Sutjesci se nalazi i Maglić, najviši planinski vrh u Bosni i Hercegovini visok 2386 m, kao i planine Zelengora, Volujak i Bioč.

Planina Maglić se nalazi na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore i može joj se prići iz Nacionalnog parka, što predstavnja veliki izazov za planinare, alpiniste i njima slične ljubitelje prirode.

Rijeka Sutjeska je milenijumima usjecala svoj put kroz bijesan kanjon i pritiče kroz samo srce ovog Nacionalnog parka koji zauzima površinu od 17500 hektara. Njene planine, jezera, rijeke, šume i sačuvana divljina su među najveličanstvenijim u Evropi. Ove Dinaride protežu se duboko u Balkansko poluostrvo, sve do Prokletija na granici sa Crnom Gorom i Albanijom.

Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog parka Sutjeska. Prepuna je prekrasnih netaknutih prirodnih prizora.

Naša kamera zabilježila je ljepote posljednje prašume u Evropi Perućice, uživajte u snimcima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.