Tuzlanka goblene spašava od zaborava: Sjećate li ih se?

Vijesti 22. apr 201616:12 > 19:13
N1

U Tuzli je otvorena jedinstvena Galerija goblena na ovim prostorima. Vlasnica Nermina Mehinović dala je sve od sebe da ove rukotvorine vrati na mjesto kakvo zaslužuju.

Nermina Mehinović je prvi goblen uradila kao srednjoškolka. Trebalo je puno vremena jer svaka kockica zahtijeva strpljenje da se pažljivo popuni koncima koji u konačnici daju šaroliku sliku motiva.

“Ovo je stari most. To je jedna od tema koja se puno radila na našem području. I pošto je moja sestra naručivala goblene, ja sam tada bila u gimnaziji, ja sam dobila taj goblen da ga ja uradim”, priča Nermina Mehinović, vlasnica Galerije goblena „Nermina”.

Ljubav prema goblenima i ručnom radu prerasla je u Galeriju sa više stotina goblena uramljenih u barokne i druge okvire. Uglavnom se radi o Vilerovim goblenima rađenim po slikama starih slikara. Cvijeće, žene, priroda, portreti samo su dio izloženih motiva.

“Ja sam poželjela na neki način da ih spasim od zaborava i da ih prikupim i postavim na jedno mjesto u jednom lijepom ambijentu da drugi se podsjete na njih i uživaju u njima jer u njima se istinski uživa”, govori Mehinović.

U ovoj galeriji nalaze se gobleni prikupljeni sa područja čitavog Balkana. Inače, njihova cijena je mnogo manja na tržištu nego što je prava umjetnička vrijednost.

Ovakva vrsta galerije pravo je umjetničko osvježenje u “gradu soli”. Osim izložbenog dijela, predviđeni su mini koncerti za klavir i gitaru, književne večeri, male modne revije, a sve u ambijentu zanimljivih rukotvorina.

“Ja želim da ovo bude mjesto gdje će se promovisati inače ručni radovi. Imat ćemo najave sedmice keranja, vezenja, heklanja. I tako tih nekih stvari koje su žene radile jako puno, a što više nije ‘in’, ali je svakako nešto što ima svoju trajnu vrijednost”, komentarisala je Mehinović.

Goblen je uobičajen naziv za tapiserije, nastao prema manufakturi tapiserija koju su oko 1450. u Parizu osnovali braća Gilles i Jean Gobelin. U našoj zemlji gobleni su odavno zapostavljeni, ali o njima se još priča zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca koji ih sa tavana i iz podruma vraćaju na zid.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.