Čović, Izetbegović i Komšić potpisali sporazum

Vijesti 19. nov 201414:24 > 14:25
N1

Lideri Stranke demokratske akcije, HDZ-a BiH i Demokratske fronte, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Željko Komšić, potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti u FBiH.

Lideri triju stranaka koje su dogovorile vlast na nivou FBiH danas su dogovorili detalje sporazuma te stavili potpis. Potpisivanje je održano u Predsjedništvu BiH.

 Oni su dogovorili programska načela, a kako smo ranije izvijestili radi se o deset tačaka, prioritenih pitanja ne samo za Federaciju nego i za Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ova pitanja realizovati u praksi jer oko mnogih nije ranije postojao minimum konsenzusa prije svega između SDA i HDZ-a kada su u pitanju izborni zakon i problemi boračke populacije, ali i sam Grad Mostar.

U narednim danima se očekuje zapravo formiranje, odnosno izbor rukovodstva skupština kantona. Nakon toga slijedi izbor u Dom naroda Federalnog Parlamenta i formiranje vlasti u Federaciji.

Predstavnici ovih triju stranka održali su jučer višesatni sastanak na kojem su definirani prioriteti na kojima će buduća vlast raditi, a to su Ustav i Izborni zakon, evroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branioca, održivi povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.