Rezolucija ili revolucija

Vijesti 25. apr 201618:01 > 19:02
N1

Dio boraca u FBiH danas je pred Vladom tražio ostavku resornog ministra Salke Bukvarevića i usvajanje Rezolucije o pravima branitelja.

Bukvarević odgovara, Zakon o pravima demobilisanih boraca stavljen van snage 2008. Pokrenuta je izrada radnog teksta zakona prije osam mjeseci.

Iz ministarstva su poručili da u tom radnom tekstu žele da izjednače prava boraca u svim kantonima i riješe zdravstveno osiguranje.

Iz svih dijelova zemlje stiglo je stotine bivših boraca pred federalnu vladu. Prava zahtijevaju svi, ali ih ne definišu isto.

Nisam ostvario prava kao ratni vojni invalid, jer nismo na vrijeme mogli dostaviti uvjerenja o ranjavanju. Obolio sam od PTSP-a. Sad sam neratni invalid, sve dok se ne izvrše izmjene i dopune zakona o pravima branitelja“, rekao je Alić Nezim, demobilisani borac.

Ja, maloljetni demobilisani borac, koji sam uzeo pušku sa 16,5 godina, u jednoj javnoj kompaniji nemam razumijevanje te kompanije, u kojoj mi je otac radio 40 godina, da dobijem stalno zaposlenje“, kazao je Ismir Hodžić, demobilisani borac.

Tražimo sva naša prava, da kao borci imam pravo na zdravstvo, da imamo prava da primamo…. da imamo svugdje neku privilegiju“, izjavila je Samira Dedić, demobilisani borac.

U jednom se slažu – usvajanje Rezolucije branilaca, iz novembra 2015. godine je prioritet.

Mjesečna naknada, ne manja od minimalne penzije u Federaciji, provođenje Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica samo su neke tačke Rezolucije. No federalni ministar za boračka pitanja, smatra da zahtjevi nisu realistični.

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine je rekao: “Ono što smo svima kazali jeste da će ovo Ministarstvo moći ponuditi realna rješenja, koja imaju uporište u budžetu i koja se mogu realizovati u narednom periodu. Nerealna rješenja, koja podrazumijevaju novih 250 miliona KM, kao što je zahtjev za borački dodatak, ovo Ministarstvo ne može prihvatiti, jer ne spada u njegovu nadležnost.

Današnje proteste nije podržala ni jedna ozbiljna boračka organizacija na nivou Federacije ili države Bosne i Hercegovine.

Nakon višesatnih protesta, predstavnici boraca i boračkih udruženja napustili su prostor ispred zgrade Vlade FBiH. Dogovor sa Vladom nije postignut. Ukoliko Vlada ne ispuni zahtjeve, borci su najavili zatvaranje granica i graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovni.

“Vlada ima rok od sedam dana. Ako Vlada to ne usvoji, zatvaramo sve granične prijelaze i sve petlje u BiH”, poručili su borci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.