Analitičari: Vučić je najbolji izbor za BiH

Vijesti 25. apr 201618:22 > 19:14
REUTERS/Marko Đurica

Izbori u Srbiji i uvjerljiva pobjeda Aleksandra Vučića našli su se na naslovnoj stranici gotovo svih dnevnih novina u BiH. Prenesene su Vučićeve poruke o proevropskoj politici i svjesnosti geopoltičke važnosti Srbije u međunarodnim odnosima.

Toga su svjesni u Vijeću mnistara BiH. Uvjerljivu pobjedu Srpske Napredne stranke, Denis Zvizdić je ocijenio priznanjem za rad i napore koje Aleksandar Vučić ulaže na putu ka Evropskoj uniji.

“Pobjeda Vas i partije na čijem ste čelu je značajna i za stabilnost regiona u cjelini. Zbog toga želim da potvrdim spremnost na daljnju saradnju sa ciljem jačanja i unaprjeđivanja naših bilateralnih odnosa”, poručio je Denis Zvizdić, predsjedavajući VM BiH.

Što se tiče odnosa Srbije i BiH, većina analitičara je složna u ocjeni da je Vučić možda čak i najbolji izbor. Iako su postojale nesuglasice između Izetbegovića i Vučića, one se rješavaju. S druge strane, Vučićeva pobjeda takođe dokazuje kako je stabilna politika moguća i uz bolne unutarnje reforme.

“Što očekuje BiH…to je da se na nju primjenjuje politika pristupanja EU koje se već primjenuju u Srbiji, a to znači bolne rezove, unutarnje reforme. To će tražiti MMF, a to znači stabilne politike su i poruke za BiH”, smatra profesor Miloš Šolaja.

“Treba naglasiti da je Vučić uvijek isticao, osim evropskog puta, da ga jako interesuje stabilnost i sigurnost u regionu, a ona nam je najbitnija”, dodao je politički analitičar Vehid Šehić.

Inače prve čestitke iz BiH stigle su od lidera SDS-a i SNSD-a. Tokom predizborne kampanje Milorad Dodik je u nekoliko navrata posjetio Beograd dajući tako snažnu podršku Aleksandru Vučiću. Vučić je do sada izbjegavao konkretnu podršku bilo kojem od lidera u RS-u, što analitičari očekuju i u nastavku njegovog političkg života. Ono što je još važnije, neće učiniti ništa što se protivi interesima EU, gdje spada i pitanje otcjepljenje RS-a ili bilo koje druge neustavne inicijative. Kada su u pitanju izbori u BiH, slične ocjene…

“Mislim da će on takođe zadržati kurs nemiješanja, baram deklerativnog, u utrci u BiH s tima da smo imali bezbroj primjera da je i njegova politika bila izuzetno prisutna preko institucija”, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Jednako zanimljiv za ovdašnje medije je i ulazak Vojislava Šešelja u Parlament Srbije. Postavljaju pitanje da li će se Šešelja moći kontrolisati i da li će slijediti Vučićev put. Njegova politika do sada je pretpostavljala blokadu svake EU inicijative.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.