Novinarima omogućiti da nesmetano rade svoj posao

Vijesti 25. apr 201618:41 > 19:08
N1

Zakonodavci i političari moraju shvatiti da sloboda medija predstavlja temelje demokratskog društva. Jedan od preduslova za takve medije, je da novinarima bude omogućeno da nesmetano rade svoj posao, rečeno je na godišnjem sastanku Evropske federacije novinara u Sarajevu.

Sloboda medija, sloboda izražavanja, izazovi, problemi, sigurnost, te odnos vlasti, zakonodavstva i pravosuđa prema medijima, pitanja su o kojima su danas u dvije odvojene debate raspravljali novinari iz Evrope i svijeta, predstavnici međunarodne zajednice, ali i vlasti u BiH.

Mi smo na jednom velikom raskršću, i kao novinari i kao Evropljani, jer mnogi u nas gledao kao u zaštitnike temeljnih evropskih vrednosti, kao što su sloboda, pravda i jednakost“, rekla je Milkica Milojević, predsjednica Udruženja BH novinari.

Zakonodavci i političari trebaju shvatiti da sloboda medija predstavlja osnovni stub demokrtskog društva, a zaključeno je da za to novinarima treba biti omogućeno slobodno i sigurno okruženje, ali i jače sindikalno djelovanje.
Morten Bjerregard, predsjednik Evropske federacije novinara

U borbi za naša prava potrebno je da se jako dobro organizujemo, da se držimo zajedno, kako bismo što bolje djelovali na vlasti i zakonodavce da poštuju i naš glas. Bez dobrog organizovanja novinari ne mogu ostvariti uticaj koji žele“, kazao je Morten Bjerregard, predsjednik Evropske federacije novinara.

Na tematskoj sjednici o slobodi medija i slobodi izražavanja u Parlamentu BiH identificirani su ključni problemi.

Konstatovano je da se hitno treba suočiti s raskorakom između dobrih zakona i loše prakse koja ograničava slobode medija i izražavanja.

Očito je da ima snažnih političkih pritisaka, kada su u pitanju i vlasnički odnosi, tu je reagovala i Evropska komisija, da i tu ima određenih problema, i trebamo u pred sebe staviti obaveze koje je Evropska komisija u Izvještaju o napretku konstatovala“, izjavio je Borislav Bojić, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PS BiH.

Veliki problem predstavljaju i dalje česti napadi na novinare, a nedavno su aktualizirani i upadi policijskih službenika u redakcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.